Havazás jöhet karácsonykor

Az idei szokatlanul enyhe ősz és tél miatt ugyan nem kell bánkódnunk, ám fehér karácsonyra az idei évben sem számíthatunk – bár egyes előrejelzések szerint december 26-án Magyarország néhány területén előfordulhat kisebb havazás, hózápor.

hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú időjárási előrejelzése szerint a héten többször is megerősödhet a szél, ugyanakkor karácsony első napján akár 15 fokos meleget is mutathatnak a hőmérők higanyszálai, azaz az ünnep kezdetéig enyhe marad az idő.

előrejelzés1
A koponyeg.hu középtávú előrejelzése Pécsre

Másnap azonban már erős lehűlésre, s néhol – elsősorban a déli országrészben – havazásra, kisebb hózáporra is lehet számítani, ekkor a napi legmagasabb hőmérséklet 3-6 fokig csökkenhet. A rá következő napokban nem kell számítani számottevő csapadékra, viszont a hőmérők “csak” 1-2 fokot mutathatnak, miután markáns hidegfront vonul át az ország felett. A folytatásban – az év utolsó napjaiban – várható az igazi téli idő, ekkor lesz a legnagyobb esély havazásra.

Az országosan is ismert nyíregyházi magánmeteorológus, Dávid Mihály jövő évre vonatkozó számításai szerint a következő év első hónapjának közepe tartós hideget hoz, s február második felében akár mínusz 15 fokig hűlhet le a levegő, ami napközben sem megy feljebb mínusz öt foknál.

A szakértő szerint hideg lesz március eleje is, néhol fagy is előfordulhat. A jó hír, hogy február első pár napja – negyedike és ötödike tájékán – , valamint a március 20-25. közötti időszak melegebb lehet, bár az ekkori közel tizenöt fokos hőmérséklet után hűvösebbre fordul az időjárás. Összességében elmondható, hogy Dávid Mihály szerint az első negyedév hidegebb lesz a szokásosnál, és április vége felé a csapadék mennyisége is megnövekedhet.

hosszutavu-elorejelzes-2015 - jó
Az esotanc.hu által összeállított hosszú távú előrejelzés 2015-re