Szétlopják, szétverik az orfűi kerékpárutat

Eddig közel egymillió forintos kárt okoztak az idén tavasszal átadott orfűi kerékpárúton. Mindent visznek.
Az 520 millió forintból épült, Pécset Orfűvel és Abaligettel összekötő bicikliutat áprilisban adták át. Az kerékpárút mentén több helyen korlátokat, padokat, asztalokat helyeztek el, valamint napelemekkel működő lámpákat építettek. Az építményt már a munkálatok ideje alatt tolvajok látogatták, a rongálások pedig az utóbbi hetekben megszaporodtak.

hirdetés

Rács Zoltán, az Orfű Pécsi-tó Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója szerint áprilisban adták át, de már a januárban kihelyezett 47 napelemes lámpából négyet megrongáltak, s ellopták alkatrészeit.

A rendőrség ekkor megtalálta még az elkövetőket, három, alig húszéves fiatalember volt a tettes, akik akár három évre szóló börtönbüntetést is kaphatnak.

Az általuk okozott kár több mint félmillió forint volt. Ezt követően a Remete réten két padot és egy asztalt is elvittek. Nyáron pedig még az ott maradt padoknak és asztalnak is lába kelt.

Az ügyvezető szerint azonban továbbra sem maradtak tétlenek a bűnözők, hiszen az elmúlt két hétben szép sorjában nekiláttak tönkretenni, kibelezni az orfűi lámpákat is.

Mivel a tavaszi esetek után a felső napelemes szerkezeteket lehegesztették, ezért a lámpatestek alsó felét kezdték el szétszedni a vandál tolvajok: kiszaggatták a vezetékeket, s elvitték az ott található akkumulátorokat, elektronikát. Tizenkét lámpaoszlopot tettek így tönkre.

Rács – aki akár nyomravezetői díjat is fizetne – elmondta: széles társadalmi összefogásra van szükség annak érdekében, hogy ilyen esetek ne történhessenek meg a jövőben. Kéri a kirándulókat, kerékpárosokat: ha gyanús mozgást látnak, akkor hívják a 107-es telefonszámot, így a rendőrség akár tetten is érheti az elkövetőket.