Szigorúan ellenőrzik a húsvéti termékeket

A hagyományoknak megfelelően idén is elrendelte a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzést Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a tavaszi idényhez és a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó termékeket április 6-ig vizsgálják a szakemberek – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-vel.

hirdetés

A csaknem egyhónapos időszakban – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával – a gasztronómiai hagyományoknak megfelelő termékekre fókuszál az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság. Az ellenőrzéssorozat az élelmiszer-előállítókat és forgalmazókat egyaránt érinti.

Bár a húsvétról az emberek többségének a tojás és a sonka jut eszébe, ennél jóval szélesebb területet vizsgál ilyenkor a hatóság: például a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, de a bor és egyéb alkoholos termékek is górcső alá kerülnek. Ebben az időszakban megsokasodnak az élőállat, elsősorban a nyúl és a bárány szállítások is, amit szintén szigorúan vizsgálnak a szakemberek – fogalmazott a közlemény szerint Zsigó Róbert államtitkár.

A hatóság többek között kiemelt figyelmet fordít a tojások jelölésére, hogy a származási hely a vásárlók számára egyértelműen azonosítható legyen. A magyar eredetűként jelölt zöldség-gyümölcs esetében is fokozott hangsúlyt kap a termékek származásának ellenőrzése. A transzzsírsav tartalmú alapanyagokat felhasználó élelmiszer-előállító vállalkozásoknál az ezzel kapcsolatos nyilvántartások vizsgálatát is elvégzik – olvasható a közleményben.