Az MSZP lemondatná Szili Katalint

Kilépett Szili Katalin az MSZP parlamenti frakciójából – ezt a volt házelnök maga jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján. Szili – mint mondta – azért döntött így, mert a Szövetség a Jövőért Mozgalom vasárnap létrehozta a Szociális Unió pártját, amelynek elnökévé választották.

hirdetés

Rámutatott arra, hogy ezzel a lépéssel az MSZP alapszabálya szerint szocialista párttagsága megszűnt. Döntését – amely, mint mondta, nem volt könnyű – következetesnek és nem megosztónak tartja. “A teret akarjuk tágítani” – fogalmazott.

Közölte, független képviselőként folytatja munkáját a parlamentben. Hozzátette, mandátumát az MSZP megyei listájáról kapta és nem adja vissza, mivel a szocialista párttal szakított, nem a választóival. A korábbi házelnök kitért arra, hogy döntéséről írásban és szóban is tájékoztatta Mesterházy Attila MSZP-elnököt és Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét.

Kérdésre válaszolva azt mondta, az MSZP-frakcióból senkivel nem egyeztetett arról, hogy kövesse őt és nem is tud ilyen képviselőről. Arra a kérdésre, hogy ennek ellenére számít-e arra, lesz, aki követi, úgy felelt: mindenkinek szíve joga eldönteni, milyen utat követ.

Szili Katalin úgy látja, a baloldal tavaszi és mostani választási veresége nem azt jelenti, hogy a társadalomban nincs igény a balodali értékrendre. Véleménye szerint a Szociális Uniónak új struktúrákat, új megoldásokat kell keresnie, figyelembe véve azt is, hogy valószínűleg sok olyan baloldali szavazó nem voksolt vasárnap, aki nem akart az MSZP-re vagy nem tudott kire szavazni.

Szerinte ma Magyarország egy elárult és elárvult demokrácia képét mutatja, emiatt is szükség van olyan politikai erőkre, amelyek hitelesen fel tudják vállalni a társadalom problémáinak képviseletét. Nem lehet egyszerre képviselni a nemzeti bank elnökének a nyolcmillió forintos fizetését, és egyúttal aggódni a vidék Magyarországának leszakadása miatt – vélekedett.A politikus súlyos vereségnek tartja az MSZP önkormányzati választási eredményét.

Emlékeztetett arra, már az EP-választásokon elszenvedett MSZP-vereség után szorgalmazta a változás, amely még mindig nem következett be. Ebből mindenkinek le kell vonnia a konzekvenciákat, én a magam számára levontam – fűzte hozzá. A korábbi házelnök kiemelte: a Szociális Unió “több mint egy párt”, hiszen a létrejöttével megmaradt a Szövetség a Jövőért Mozgalom is.

Hozzátette: a Szociális Unió társadalmi alternatívát kínál és szeretné azoknak az érdekeit is képviselni, akiknek 1989 óta a nemzeti baloldalon nem volt igazán képviseletük, valamint meg kívánja fogalmazni egy fenntartható társadalom jövőképét. Céljuk egyebek mellett a minőségelvű közélet megteremtése és a párbeszédképesség növelése a politikai erők között. A politikus köszönetet mondott azoknak, akik az elmúlt húsz évben segítették, és reményét fejezte ki, hogy döntése nem befolyásolja az MSZP-n belüli emberi kapcsolatait.

Frissítve (14:03):

Az MSZP felszólítja Szili Katalint, hogy mondjon le parlamenti mandátumáról, mert megyei listás képviselőként a párt jóvoltából jutott az Országgyűlésbe – közölte Mesterházy Attila hétfői sajtótájékoztatóján. A volt házelnök hétfőn jelentette be, kilép az MSZP parlamenti frakciójából, mostantól egy új baloldali pártot vezet, mandátumát azonban nem adja vissza, mert az MSZP-vel, nem pedig a választóival szakított.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője közölte, a párt tudomásul veszi a volt házelnök döntését, amellyel szerinte Szili Katalin Szűrös Mátyás útjára lépett. Tévesnek nevezte a politikus értékelését a párt választási eredményéről.

Hirdetés