Szili szerint csődhullám fenyeget

Szili Katalin szerint csődhullám, vagyis a közszolgáltatások elmaradása és a munkanélküliség növekedése fenyeget a közintézmények elmaradásainak visszamenőleges rendezése, illetve hosszú távú finanszírozásuk biztosítása nélkül.

hirdetés

A Szociális Unió elnöke szerdán az MTI-vel közölte, a közintézményi kör beszállítók felé felhalmozott tartozásállománya a magyar gazdasági körforgás egyik legnagyobb kerékkötője. A politikus az államot teszi felelőssé a közszolgáltatásokat nyújtó cégek felé felhalmozott adóssághegyek kialakulásáért.

Szili Katalin szerint ugyanis az államnak szabályozóként, finanszírozóként és a jövő évtől intézményfenntartóként is a közintézmények hosszú távú működőképességéért kellene tennie. A független országgyűlési képviselő álmegoldásnak nevezi a kormány által alkalmazott „új szocializmus receptjét”, vagyis az önkormányzati intézmények állami kézbe vételét.

A Szociális Unió nevében pedig azt kezdeményezi, hogy a gazdasági miniszter és a közműszolgáltatók kössenek megállapodást a közintézmények folyamatos energiaellátása, az akadálytalanul működő és a beszállítói követelések teljesítése érdekében.