Hiány és csonkítás Pécsen

„Hiányod átjár mint …” – Hiány, csonkítás, (ki)húzás, (el)hallgatás a drámában és a színpadon névvel indul színháztudományi konferencia idén tavasszal Pécsett április 11 és 12 között a PTE Bölcsésztudományi karán.

hirdetés

Immáron harmadik alkalommal rendezik azt a programsorozatot, melyen több mint húsz magyar meghívott tart előadást a színházat feszegető kérdésekről. A programnak az Ifjúság út 6, „A” épületében a Kari tanácsterem, és a H előadó ad helyet.

– Három éve szerveztük az első ilyen konferenciát, akkor volt a 25. évfordulója, hogy a pécsi bölcsészkaron elindult a színházi specializáció. Az a tanácskozás olyan jól sikerült, hogy folytattuk, tavaly a „tévedés” témája köré szerveztünk konferenciát. Az idei téma a hiány, csonkítás, kihúzás, elhallgatás jelensége, amely mind a drámatörténetben, mind a színházi előadásban izgalmas kérdés. A színpadi hiányhoz sorolható a néma szereplők jelenlététől egészen a testcsonkítás színrevitelének megoldásáig – mondja P. Müller Péter a Pécsi Tudományegyetem irodalomtörténésze.

Az ország minden részéből érkeznek előadók: Debrecenből, Szegedről, Kaposvárról, Budapestről sőt, még Erdélyből is. Az előadók a tavaly ősszel meghirdetett felhívásra jelentkezett ötven főből lettek kiválogatva, az előadásuk címe és szinopszisa alapján.

-Nagy öröm számunkra, hogy az előadók közel harmada doktorandusz, ami jelzi a színháztudomány iránti tartós érdeklődést – teszi hozzá P. Müller Péter.