Színváltó hüllő érkezett a pécsi állatkertbe

Egymás után érkeznek az új állatok a pécsi állatkertbe: most sisakos kaméleonnal gazdagodott a mecseki terrárium.

hirdetés

A rettenetes nyílméregbékák és a galléros gyíkok után ismét új fajjal gazdagodott a pécsi állatkert gyűjteménye: sisakos kaméleon érkezett a mecseki zoo-ba. A fiatal hím példány a karanténidő lejártával megtekinthető az állatkert központi épületében, a terráriumban. Érkezésével immár két kaméleonfaj is látható a pécsi állatkertben.

A sisakos kaméleon Szaúd-Arábia és Jemen területén őshonos faj, magasabb fákon és a talajhoz közelebb, bokrokon is megtalálható. Jó alkalmazkodóképességgel rendelkező kaméleon. Feje tetején sisak található, innen kapta a faj a nevét.  A hím nagyobb testű, 35-40 centiméteres hosszúságot is elérhet, e mellett sisakja is nagyobb, mint a nőstényé. Teste zöld alapszínű, amit kék és sárga foltok díszítenek. Az állat hangulatától függően képes színe változtatására egy bizonyos színtartományon belül.

A másik Pécsett is látható faj a párduckaméleon, mely eredetileg Madagaszkár keleti és északi részén található nedves, bozótos területeken őshonos állat volt, napjainkban azonban több más, környező szigetre is betelepítették. Nagyméretű kaméleonfaj, a nőstényeknél jóval nagyobbra növő hímek akár az 55 centiméteres hosszúságot is elérhetik. A párduckaméleonok a szabad természetben magányosan élnek, csak a párzási időszakban találkoznak egymással. Ezt igyekeznek szimulálni a pécsi állatkertben is: a hím folyamatosan megtekinthető a nagyközönség számára, a nőstény azonban másik férőhelyen, látogatók elől elzárt területen él. Csupán párzás idején, rövid időre látható együtt mindkét állat a bemutató terráriumban.

parduckameleon
Párduckaméleon már eddig is volt a pécsi zoo-ban – képünkön a színpompás hím

A pécsi állatkert rendszeres látogatóinak ismerős lehet a fenti két kaméleonfaj, hiszen korábban az egykori Akvárium-Terráriumban sisakos kaméleonokkal és párduckaméleonokkal is találkozhatott a közönség. Sisakos kaméleon azonban most először látható a Mecseken az állatkert teljes átalakítása, bővítése után.