Szirtes-kiállítás lesz Pécsen

Jubileumi kiállítás nyílik az idén 60. születésnapját ünneplő Szirtes János Munkácsy-díjas képzőművész alkotásaiból szombaton Pécsett – közölte az MTI.

hirdetés

A Zsolnay-negyed Pécsi Galériájában ezer négyzetméteren berendezett Pro/Contra című tárlat látogatói délután öt órától nyerhetnek betekintést az 1980-as évek érzéki új festészetének, az 1990-es évek egzisztenciális létkérdéseit boncoló meditatívabb vonalának, a művész térrel és testtel kapcsolatos kutatásainak összeolvadásába egyetlen életművön belül – olvasható a Zsolnay Örökségkezelőnek az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Hozzátették: a Pro/Contra a magyar kortárs művészet egyik legsokoldalúbb alkotójaként jegyzett Szirtes János eddigi egyik legnagyobb tárlata. Címét a művésznek az utóbbi években készült nagyszabású videóperformansz-sorozatáról kapta, így a pécsi tárlaton a festményválogatáson túl – mely olyan emblematikus műveket foglal magában, mint a Csodaszarvas, a Fekvő fa, vagy a fekvő kristály-sorozat több darabja – kiemelt hangsúlyt kap a művész videó- és performansz munkássága.

A szervezők kitértek rá: a jubileumi kiállítás alkalmából hiánypótló kötet jelenik meg Szirtes János munkásságáról, a bemutatót november 8-án, a Zsolnay-negyedben tartják.

Megjegyezték, hogy a november 23-ig látható pécsi tárlat a Várfok Galériában és a Várfok Project Roomban október 22-én nyíló kiállításokkal válik teljessé, amelyek együttesen Szirtes János retrospektív kiállításának tekinthetők.

A festészettel, grafikával és performansszal egyaránt foglalkozó Szirtes János 1975 és 1977 között a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán tanult, közben Budapesten Erdély Miklós tanítványa volt, kiállító művész 1980-ban lett.

Szirtes János nemcsak alkot, hanem oktat is: 1989-től 1997-ig az Iparművészeti Főiskola adjunktusa, 1997 és 2005 között docense volt, 2005-től egyetemi tanárként dolgozik. Művészeti érdemeinek elismeréseként Munkácsy-díjjal és egyebek mellett a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével is kitüntették.

Munkái olyan jelentős közgyűjteményekben kaptak helyet, mint a németországi aacheni Ludwig Múzeum, a svéd Upplands Kunstmuseum, a budapesti Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a pécsi Janus Pannonius Múzeum.

Szirtes János a világ számos pontján mutatta már be performanszait. Japánban 2013-ban, a NIPAF’13 elnevezésű nemzetközi performansz fesztiválon Magyarországot képviselte a nyolc meghívott külföldi művész egyikeként.