Szkladányi Péterre emlékeznek

Koncerttel, kiállítással és beszélgetéssel emlékeznek muzsikustársai, barátai és tisztelői Szkladányi Péterre ma, halálának tizedik évfordulóján.Tíz éve hunyt el Szkladányi Péter fuvolaművész, zenetörténész, a Pécsi Szimfonikus Zenekar alapító igazgatója, a Mecsek Fúvósötös muzsikusa. A Pannon Filharmonikusok együttese az életműve előtti tisztelgésül ma emlékestet és hangversenyt rendez a Kodály Központban A teremtő ember: In memoriam Szkladányi Péter címmel. 18 órakor Kircsi László vezetésével pódiumbeszélgetésen idézik föl a nagyszerű muzsikus és intézményvezető alakját (erre a rendezvényre a belépés ingyenes), 19 órakor Emlékeink képekben címmel fotókiállítás nyílik, majd 19.30-tól Joseph Haydn: A Teremtés című oratóriuma csendül föl a PFZ előadásában, Howard Williams vezényletével, Denk Viktória (szoprán), Megyesi Zoltán (tenor) és Kovács István (basszus), valamint a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás) közreműködésével. Az est koncertmestere Gyermánné Vass Ágnes hegedűművész lesz.

hirdetés

Szkladányi Péter Zircen született 1944-ben. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola pécsi tagozatán Barth István növendékeként szerzett fuvolaművészi diplomát. 1964-től haláláig a Mecsek Fúvósötös, 1966-tól 1983-ig a Pécsi Szimfonikus Zenekar tagja volt, 1984-től 19 éven át az együttes igazgatójaként dolgozott. 1989-ben megalapította a nyaranta rendezett pécsi Nemzetközi Zenei Fesztivált.

Zenetörténeti kutatásai is jelentősek, érdeklődésének középpontjában Pécs XIX. századi zenei élete állt. Írt Lickl Györgyről, a pécsi székesegyház zeneszerző-karnagyáról; feldolgozta Weidinger Imre fuvola- és Amtmann Prosper fagottművész életét; tanulmányt jelentetett meg többek között Hölzl Szeráf Ferenc zeneszerző munkásságáról.

Tevékenységét helyi és állami kitüntetésekkel (Pécs város Közművelődéséért díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje) ismerték el, a Mecsek Fúvósötös tagjaként Pro Urbe Pécs és Pro Civitate, valamint Lajtha László-díjat kapott.