Szmog: elfogadható már a pécsi levegő

Több településen – köztük Pécsett is – csökkent, Nyíregyházán viszont nőtt a levegőben keddre a szálló por koncentrációja; a szabolcsi megyeszékhelyen és a Borsod megyei Putnokon veszélyesnek számít a levegő minősége az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései szerint.

hirdetés

A szálló por köbméterenkénti mennyisége Nyíregyházán és Putnokon 100 mikrogramm fölé emelkedett, így az OKI térképén ezt a két települést piros színnel jelölik.

Az intézet adatai szerint a Dunántúlon nagyrészt kitisztult a levegő. Kelet-Magyarországon viszont hat települést továbbra is narancssárga színnel jelölnek: egészségtelennek minősítették Salgótarján, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, Oszlár és Debrecen levegőjét. Ezeken a helyeken a szálló por köbméterenkénti mennyisége még mindig 75 és 100 mikrogramm között van.

A légszennyezettség miatt a “kifogásolt” kategóriába esik Budapest, Esztergom, Eger és Hernádszurdok, ezek a települések zöld színnel szerepelnek az intézet által készített térképen.

A mérési adatok alapján a levegő minősége már elfogadható Győrben, Tatabányán, Ajkán, Veszprémben, Várpalotán, Százhalombattán, Pécsen, Vácon, Szolnokon és Szegeden is; ezt kék színnel jelölték.

Az önkormányzatok a narancssárgával és a pirossal jelölt szint alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. Miskolcon és Budapesten kedden is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A levegő minőségének javulása miatt Szegeden hétfőn visszavonták a szmogriadót.

Frissítve (14:55)

“Szállópor (PM10) szennyezőanyag okozta szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetése és lakossági tájékoztató

Mint Pécs Megyei Jogú Város polgármestere a 39 /2009. (11.09.) számú önkormányzati rendelet felhatalmazása alapján a szállópor koncentrációk magas értékei miatt 2011. november 2-án elrendelt szmogriadó tájékoztatási fokozatát visszavonom 2011. év 11. hó 8. nap 15 órával, mivel a szállópor légszennyező anyag 24 órás átlag értéke mindhárom monitoring-állomáson a 75 µg/m3 szintű tájékoztatási küszöbérték alá csökkent a tegnapi nap folyamán, illetve a meteorológiai előrejelzések szerint nem lehet számítani a szmoghelyzetnek kedvező légköri viszony kialakulására.

Köszönetemet szeretném kifejezni mindazon városlakóknak, akik a tájékoztatási fokozat elrendelését követően önmérsékletet tanúsítva mellőzték a gépjárműhasználatot, valamint mérsékelték fa- és széntüzelésű fűtőberendezéseik kibocsátását.

Tájékoztatom egyúttal Városunk lakosságát arról, hogy fenti rendelet, valamint a levegő tisztaság védelméről szóló 2003. évi 22. önkormányzati rendelet értelmében a tájékoztatási fokozat visszavonásával a kerti hulladék nyílt téri égetésére csak a hulladékszállítási közszolgáltatásba be nem vont területeken van november hónapban lehetőségük.

További tájékoztatást kaphatnak az önkormányzat Referatúra Főosztályán a következő telefonszámán: 72/ 533-975, illetve a levegőminőségi adatokról a következő internetes honlapon:www.okovaros.hu.”

dr. Páva Zsolt polgármester