Szobát kapnak a hajléktalan nők a kaposvári gondozási központban

Hajléktalan nőknek alakítanak ki szobát a kaposvári gondozási központban; a Dél-Dunántúlon eddig hivatalosan csak Pécsen és Siófokon volt lehetőség a fedél nélkül maradt nők elszállásolására.

hirdetés

A Magyar Vöröskereszt Somogy megyei szervezete még az ősz beállta előtt kilenc hajléktalan nőnek nyújt elhelyezést – közölte a segélyszervezet megyei igazgatója az MTI-vel.

Sótonyi Tiborné tájékoztatása szerint a hajléktalan nőket eddig is beengedték a 2008. januárban átadott hajléktalangondozási központba, ahol jelenleg ötven embernek tudnak éjszakai szállást adni, hamarosan azonban a számukra kialakított szobában tudják őket elhelyezni, amelyhez egy tisztálkodórészleg is kapcsolódik.

Ehhez, valamint a kaposvári és egy családokat átmenetileg befogadó nagyatádi intézményükben lakó húsz munkanélküli képzésére összesen 68 millió forint hazai és uniós pályázati támogatást nyertek – mondta az igazgató. Hozzátette: az ősszel induló 400 órás tanfolyamon parkgondozói, takarítói ismereteket sajátíthatnak el, motivációs és készségfejlesztési tréningen vehetnek részt, hogy könnyebben tudjanak munkát találni.

Gulyás János, a gondozási központ vezetője korábban az MTI-nek arról számolt be, hogy a somogyi megyeszékhelyen mintegy 300 hajléktalanról van tudomásuk; egyharmadukkal rendszeres, másik harmadukkal alkalmi kapcsolatot tartanak.

A kaposvári szálláson lakók kétharmadának van munkája. Ők, de a nappali szolgáltatást, valamint a népkonyhát igénybe vevő hajléktalanok is rendszeres használják a könyvtárat és az internetet.