Szociális intézményekre félmilliárd jöhet

Bölcsőde, szociális otthon és gyermekotthon újulhat meg Pécsett, ha az önkormányzat sikeresen szerepel három uniós pályázaton. Összesen közel félmilliárd forint támogatás érkezhet így a városba.

hirdetés

Három uniós, intézmények felújításához fedezetet nyújtó pályázat útjára indításáról is döntött a minap a pécsi közgyűlés. A fejlesztések érintenék a Megye utcai gyermekotthont, az ANK bölcsődéjét és a Tüzér utcai otthon épületét.

A bölcsőde-fejlesztés tekintetében nemrégiben jelent meg egy pályázati felhívás, amely az infrastrukturális feltételek javítását szolgálja. Az uniós támogatás során országosan egymilliárd forintot oszthatnak szét, s ebből százmillió forintot szeretne megszerezni Pécs. A város az ANK bölcsőde felújítását tervezi, miután felmérte a pécsi intézményeket, s kiderült, hogy csak ennek van lehetősége a kapacitásait bővíteni anélkül, hogy ez pluszkiadásokkal járna.

Az ANK bölcsődében a tervek szerint több mint kétszáz elöregedett, korszerűtlen nyílászárót cserélnének ki, szabályozható radiátorokat telepítenének. A fenntartási költségek ily módon történő csökkentése mellett a bölcsi udvarát is „kezelésbe vennék”, hiszen ott egyetlen játék sem felel meg az EU-s előírásoknak, ráadásul a térkövek is balesetveszélyesek – a teljes udvart felújítanák.

Egy másik uniós program keretében a Tüzér utcai szociális otthont korszerűsítenék. Az itteni otthont teljes körűen fel szeretnék újítani, ehhez pedig százszázalékos támogatást adna az unió pályázati siker esetén. Az átalakításokhoz 180 millió forintos támogatást vennének igénybe.

Egy harmadik lehetőség a Pécsi Gyermekotthon és Gyermekek Átmeneti Otthonának fejlesztését hozhatná. A Megye utcai intézmény kapcsán egyrészt az épület akadálymentesítését végeznék el, másrészt az épület utcafronti szárnyának tetőterében, egy kihasználatlan padlásban három kétszemélyes szobát alakítanának ki. A város az épület nyílászáróit is cserélné, valamint a homlokzati hőszigetelést is elvégezné; mindezen munkákra összesen 180 millió forintos támogatást céloz meg az önkormányzat.