Szoftverhiba okozhatta a Gripen-balesetet

A részletek alapján valószínűsíthető, hogy szoftverhiba okozhatta a szerdai Gripen-balesetet – erről a honvédelmi miniszter nyilatkozott a Napi Gazdaságnak. Hende Csabával a Magyar Hírlap szombati száma is interjút közöl, amelyben többek között arról beszél, hogy a jövő év nyertese lesz a honvédelem, ugyanis a tárca büdzséje 48 milliárd forinttal 298,6 milliárd forintra nő majd.

hirdetés

A miniszter a Napi Gazdaságnak azt mondta: a Gripen meghibásodása alapján “arra lehet következtetni, hogy valamilyen szoftverhiba okozta a bajt, előfordult már hasonló eset a svéd légierőnél is, de persze nem előzhetjük meg a vizsgálat eredményét”.

Közlése szerint a gép kilencven percet töltött a levegőben, ezalatt a kecskeméti parancsnok és a repülés irányítói felvették a kapcsolatot a magyar és a svéd műszaki szakemberekkel is, illetve tájékoztatták Orbán Viktor miniszterelnököt is.

A politikus egy kérdésre válaszolva cáfolta azt a sajtóhírt, hogy a nem megfelelően sikerült katapultálás miatt le kellett állítani a repüléseket.

Hangsúlyozta, hogy a katapultálás nem a szükséges körülmények között történt, ezért nem vált le az ülés a pilótáról.

Hozzátette, hogy a többi Gripen viszont továbbra is teljes készültségben van.
Hende Csaba a május 19-i csehországi Gripen-balesetről beszélve azt mondta, jelenleg semmilyen összefüggést nem tud valószínűsíteni a két eset között, de egyelőre itt is várják a vizsgálat eredményét.

A Magyar Hírlapnak adott interjúban arról beszélt, hogy a tárca költségvetése jövőre 48 milliárd forinttal emelkedik, és bár a többletforrások egy részét elviszi az illetményemelés, jut pénz a katonai infrastruktúra fejlesztésére is.