Szolgálatba álltak a Poldi bácsik

Szolgálatba állt csütörtökön az az első két „régi vágású” egyenruhás parkőr, akik a köztéri vandalizmus visszaszorításáért dolgoznak a pécsi önkormányzat által indított Poldi bácsi program keretében. A felkészült vigyázók az uránvárosi Szilárd Leó parkban kezdtek, hamarosan pedig városszerte további nyolc helyszín kerül majd a felügyeletük alá.
Mint azt Páva Zsolt polgármester a téma kapcsán rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón felidézte, a program létrehívásának oka az volt, hogy a sétatéri Ókeresztény Mauzóleum bronzkorlátjának egy tízméteres darabját fémtolvajok ellopták tavaly ősszel. A városvezető számszerűsítette is a köztéri vandalizmus okozta károk mértékét: ez egy év alatt több mint húszmillió forintos tételt jelent.

hirdetés

Ennek megakadályozására, valamit a városi parkok, közterek minél inkább élhetővé, élvezhetővé tételéhez van szükség a parkőrök jelenlétére, akik bár az idősebb korosztályhoz tartoznak, mégis „erőteljes, felkészült urak”.

Szolgálatuk elsőként a téli időszakban egy, majd tavasztól már két műszakban, hétköznapokon reggeltől estig tart, a tervek szerint összesen kilenc helyszínen: többek között Kertváros, a belváros és Uránváros különböző pontjain.

Két parkőrt a közterület-felügyelet alkalmaz, további tizenhatnak a bérét a Start munkaprogramból fedezik majd. A telefonnal, fényképezőgéppel felszerelt figyelők feladata, hogy jelenlétükkel előzzék meg a bűncselekményeket, s ha kell értesítsék az illetékes hatóságokat – mondta el Schranz Richárd a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője.

Újságírói kérdésre válaszolva Páva Zsolt elmondta: a rongálások szempontjából kiemelt fontosságú éjszakai felügyelet technikai feltételeit még meg kell teremteni. A sűrűbb, rendszeresebb járőrözés eléréséhez a polgármester számít a polgárőrök segítségére, de mint hozzátette, a rendőrségtől is koordináltabb köztéri felügyeletet várnak el.

A másik irány pedig a már meglévő, az EKF-program keretében megújult közterekre felszerelt kamerarendszer fejlesztése, amely pályázati forrásból lenne elképzelhető. Az új kamerák telepítésének leendő helyszínei között minden olyan frekventált terület szerepel, ahol sokan, elsősorban fiatalok fordulnak meg.