Banán, méz, tojás: tavaszi arcápolás

Tavasszal a bőrünk is fellélegzik. Ha hagyjuk. Márpedig érdemes figyelmet szentelnünk testünk külső védőburkának, amely egyben a legnagyobb szervünk is: felnőtt embernél másfél-két négyzetméternyi, s tíz-tizenkét kiló.

hirdetés

Véd a külső, környezeti és fizikai hatásoktól, szerepet kap az érzékelésben, az anyagcsere-folyamatokban, fontos hőmérséklet-szabályozó, s nem utolsósorban: tükör. Egészségünk, lelkiállapotunk tükre. A külvilág számára, az arcunk révén az egyik legszembeötlőbb jel.

– A hideg évszakok után az ember alig várja, hogy sütkérezhessen kicsit az első tavaszi napsugarakban, melyek nemcsak a bőrünket, de a lelkünket is megmelengetik. Ez nemcsak a magamfajta, romantikára fogékony nőnek esik jól – kezdi beszélgetésünket Bicskeyné Horváth Mária pécsi mesterkozmetikus. – Az évszakváltással, az időjárás jellegzetességeinek megfelelően, bőrápolási szokásainkat is át kell alakítanunk. A hőmérséklet emelkedésével a hám felső rétegének tulajdonságai megváltoznak: a napsütésben, szélben, melegebb időben az erek kitágulnak, a bőrön enyhe bőrpír, gyulladás jelentkezhet. Erőteljesebbé válik a verejtékezés, ami megbontja a bőr felszínének védekező rétegét, így azon keresztül könnyebben behatolnak szervezetünkbe a bacilusok, jobban ki vagyunk téve a szennyeződésnek, a fertőzésnek. Mindemellett a faggyútermelés is fokozódik. És legyünk óvatosak: ne rohanjunk ki azonnal a napra, még azzal az ürüggyel se, hogy sürgősen D-vitaminhoz kell juttatnunk kimerült szervezetünket! A mértéktelenség oda vezethet, hogy károsodik a bőr felszíne, ami nemcsak enyhébb bőrpírban, de hólyagosodásban is jelentkezhet, egyéni érzékenységtől függően. Ezt megelőzhetjük, ha fényvédőt is tartalmazó arckrémet használunk, akár drogériában beszerezhetőt, akár bőrgyógyász által felírtat. Ám itt sem árt az elővigyázatosság, hisz előfordulhat, hogy valaki épp a fényvédő szerekre allergiás, ezért használat előtt célszerű bőrpróbát végezni: a csukló vagy az alkar egy kis területére felvinni belőle, hogy kiderüljön, elfogadja-e a bőrünk.

– Sokan attól tartanak, hogy nyáron felgyorsul bőrük öregedése.
– Való igaz, az időjárási viszontagságok, az eső, a szél és a napsugárzás váltakozására hamarabb kiszárad a bőrünk, s ha nem jut hozzá a megfelelő tápláláshoz, hidratáláshoz, annak előbb-utóbb látható jelei lesznek. A sejtek elkezdenek öregedni, a bőr hámlásnak indul, kipirosodik, gyulladt lesz és érzékeny.

Gyümölcs mézzel és mandulaolajjal: csodapakolás házilag

– Bőrünk táplálását először természetes anyagokkal kezdjük – tanácsolja a mesterkozmetikus. – Otthon is könnyedén elkészíthetők, és a hatás garantáltan nem marad el! Kitűnő alapanyagunk lehet ehhez a méz, amely nagyrészt szőlő- és gyümölcscukrot tartalmaz, emellett vitaminokban és ásványi agyagokban is rendkívül gazdag. Egy tojássárgáját kiskanálnyi mézzel és tejszínnel habosra keverve pillanatok alatt kész a pakolás, amit felvihetünk az arcunkra és a dekoltázsunkra, s nagyon szép, bársonyos lesz tőle a bőrünk. Ha a magas tápértékű banántól nem hízni, hanem szépülni szeretnénk, íme a recept: a felkarikázott és villával szétnyomkodott gyümölcshöz adjunk kevés mézet és tejszínt, s pár csepp mandulaolajat. Hagyjuk, hogy beszívódjon, majd a felesleget puha papírral távolítsuk el, vagy az ugyancsak jótékony hatású kamillateával is áttörölhetjük az adott területet. S még egy ötlet: csepegtessünk a szivacsunkra olíva- vagy mandulaolajat, és fürdés előtt dörzsöljük át vele a bőrünket. Így nemcsak tápláljuk azt, de a mechanikus hatás a vérkeringésünket is serkenti, illetve eltávolítja az elhalt sejtréteget, így szinte újjászületik testünk külső takarója. Mielőtt kimegyünk a napra, használjunk gyulladáscsökkentő és fényvédő anyagot tartalmazó nappali krémet, éjszakára pedig regeneráló anyagokban (kollagén, elasztin, hialuronsav) gazdag készítményt, de mindig figyeljünk arra, hogy túlnyomórészt bőrrokon anyagokat tartalmazzon, s én a magam részéről az illat- és színezékmentes krémeket javaslom, ugyanis a szintetikus illatok az érzékenyebb bőrt irritálhatják.

Vitaminpótlás, hámlasztás, tekercselés a kozmetikában

Bőrünk tavaszi nagytakarítását érdemes szakemberre bízni, a kozmetikában ugyanis rendelkezésre állnak a nagy hatékonyságú eljárásokhoz szükséges műszerek is.
– Olyan kezeléseket szoktunk ajánlani, amelyek pótolják a bőr ásványi anyag és vitamintartalmát, s tavasszal tanácsos elvégezni egy gyümölcssavas hámlasztást, mechanikus tisztítást is, amivel a faggyúcsapokat kiürítjük – véli a szakember. – Nagyon hatékony a vízpótló iontoforézis, illetve az ultrahang-kezelés, mellyel csíraolajokat juttatunk a bőrbe. S ha nem csupán az arcunkra figyelünk, és úgy döntünk, ideje megszabadulni télen felszedett zsírpárnánktól is, a gyümölcsben-zöldségben gazdag táplálkozás és a mozgás mellett segíthet ebben a tekercselés, vagy javasolható pár napos léböjtkúra, méregtelenítés is, ami után lényegesen könnyebben szívódnak majd fel a bélen keresztül a vitaminok.

– A rövidebb szoknyák, a harisnya nélküli lábak könyörtelenül megmutatják a narancsbőrt.
– A cellulitisz: salakanyag-felhalmozódás, amely ellen a gyógymasszőr tud olyan kezelést, erőteljesebb testmasszázst végezni, amely fokozza az anyagcserét, ezáltal csökkenti a narancsbőrt. Nagyon hatékonynak tartom a parafangó-kezelést, ez paraffin és iszap meghatározott arányú keveréke, amely alá tehetünk bizonyos anyagcsere-fokozó anyagokat, és valóban, szemmel láthatóan szebbé, rugalmasabbá, feszesebbé válik a bőrünk, a csomók ellapulnak, kisimulnak. Igaz, egy kezelés nem elég. A zavaró szőrszálakat gyantával távolítjuk el, de arra figyeljünk oda, hogy aznap ne érje erős napsütés, és ne szoláriumozzunk, mert bőrgyulladást, bőrpírt okozhatunk vele. Amikor elkezdünk napozni, használjunk fényvédő krémet, s 11-15 óra között húzódjunk félárnyékba. Ez alól én egyetlen kibúvót ismerek: a Balatonban, nyakig a vízben, egy stég alatt ülni… De erre még várnunk kell egy kicsit.