Szombatig még biztosan marad a kánikula

A tartós hőség miatt csütörtökre és péntekre az ország egészére piros figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A legmagasabb fokozatú figyelmeztető jelzés még szombatra is várható – közölte Fodor Zoltán, az OMSZ munkatársa.

hirdetés

Csütörtökön a közép- és dél-dunántúli régióra – a várható viharokra tekintettel – narancssárga riasztást adnak ki. Ott a felhőszakadást néhol 90 kilométer/órát meghaladó erősségű szél, valamint nagyobb méretű jég is kísérheti. Fodor Zoltán hozzátette: a levegő magas nedvességtartalma miatt abban a térségben, ahol zivatar alakul ki, akár 50 millimétert meghaladó mennyiségű csapadékra is számítani lehet.

Napközben, illetve az esti órákban az ország északi részén, különösen az Északi-középhegységben is előfordulhatnak zivatarok. Az észak-magyarországi régióban gyülekeznek a gomolyfelhők, emiatt már ki is adták a citromsárga riasztást – tette hozzá az OMSZ veszélyjelző munkatársa.

A hőség miatt az ország keleti részére várhatóan még vasárnapra is kiadnak narancssárga figyelmeztetést. Ekkor keleten még 32-34 fok körüli, a Dunántúlon viszont már csak 28 fok körüli maximumhőmérséklet várható.

A vasárnap észak-nyugat felől érkező hidegfront hatása még mindig bizonytalan – mondta Fodor Zoltán. A mostani előrejelzések szerint egy-két napos felfrissülés követi, a jövő hét közepén viszont újabb felmelegedés várható, 32 fok körüli maximumértékekkel.