Szombaton is marad a piros figyelmeztetés

A hőség miatt még szombaton is a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetés lesz érvényben az egész országban – közölte Fehér Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző munkatársa péntek reggel. Elmondta, hogy az elmúlt órákban az országban több helyen előfordultak záporok, zivatarok.

hirdetés

Az adott területeken 7-8 fokos lehűlést eredményező felfrissülés azonban csak átmeneti, rövid idő alatt ezeken a területeken is újra felmelegszik a levegő. Pénteken az országban bárhol előfordulhatnak zivatarok – tette hozzá.

Szombaton még országszerte 27 fok felett várható a napi középhőmérséklet, majd az esti órákban egy markánsabb hidegfront éri el Magyarországot. Így a nyugati, észak-nyugati területeken lehetnek hevesebb zivatarok, amelyeket erős széllökések, nagyobb méretű jég, valamint rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadékmennyiség kísérhet. Vasárnap viszont már sokfelé előfordulhatnak heves zivatarok, de elképzelhető, hogy a hőség miatt a narancssárga figyelmeztetést még ekkor is kiadják egyes régiókra.

Az OMSZ munkatársa elmondta, hogy közelgő hidegfront tartósabb felfrissülést hoz, így a jövő héten lehet, hogy átmenetileg teljesen feloldják a hőség miatti figyelmeztetést.