Szombaton Múzeumok Éjszakája

Beck Zoli tárlatvezetése, keleti hastáncbemutató, sanzonest, tűzugrás – mindez csaknéhány programelem abból a sokszínű Múzeumok Éjszakája pécsi eseménysorából, áll a Janus Pannonius Múzeum közleményében.

hirdetés

Június 22-én tehát minden korosztályú és érdeklődésű ember megtalálhatja a számára legvonzóbb kikapcsolódást. Szakmai tárlatvezetés lesz a Csontváry, a Vasarely, a Mecseki Bányászati Múzeumban, a Múzeum Galériában, a Természettudományi és Várostörténeti Múzeumban, emellett feltárulnak a középkori kanonoki pincék titkai is. Szubjektív érzéseit, gondolatait osztja meg az érdeklődőkkel dr. Hargitai János a Migráció a Duna térségében című tárlaton (a Múzeum Galériában), valamint Beck Zoli, a 30Y zenekar énekese a Néprajzi Múzeum egyik állandó – Baranya népművészete című – kiállításán.

A Természettudományi Múzeum már 16 órától a gyermekeknek kedveskedik Béres Erika Manó Múzeumával, kavicsfestéssel, különleges állatbemutatóval. Az évről évre ismétlődő programok közül kiemelkedik Gyenizse Péter csillagász előadása és égvizsgálata, valamint a zenés tábortűzgyújtás szerelem-varázslással és (a Szent Iván-éjhez kapcsolódó) tűzugrással. A Várostörténeti Múzeumban nem kevésbé vonzó programmal csábítják az érdeklődőket: lesz hastáncbemutató, előadás a török kori építészetről, a zenélő automaták világáról, a Filmklubban pedig a Mennyei seregek (1984) című magyar filmet vetítik.

Aki inkább a természetbe vágyik, annak a Jakab-hegyre fél hatkor (az Égervölgyből) induló fáklyás felvonulás bizonyulhat vonzó programnak, amelyet idén is dr. Gábor Olivér régész vezet. A kirándulást a Szabolcsi Honfoglaló Hagyományőrzők bemutatója, régészeti vezetés, valamint Ágoston testvér (pálos szerzetes) tájékoztatója színesíti.

Fontos tudni, hogy a helyszínek között hat óra és fél 12 között a pécsi városnéző kisvonat szállítja a vendégeket, amely a Széchenyi térről indul, majd megáll a Csontváry, majd a Zsolnay Múzeum előtt, ezt követően a Néprajzi, végül a Várostörténeti Múzeumnál tesz egy rövid pihenőt. Végállomása a Széchenyi tér, ahonnan az utolsó járat fél 12-kor indul.

Újdonságként szolgál a támogatói könyvjegy, amelynek megvásárlásával bárki támogathatja a Janus Pannonius Múzeumot. A 600 és 1200 forintért megvásárolt jegyekért cserébe ajándék jár: több kategóriában válogathatunk a múzeum korábbi kiadványaiból, katalógusaiból három, illetve két darabot.

A Múzeumok Éjszakája pécsi programjaira a felnőtteknek szóló belépőjegy 2000, a diákoknak és a nyugdíjasoknak szóló 1500 forintba kerül. A családi jegy ára 4000 forint (2 felnőtt, 2 gyerek), míg 6 éves kor alatt ingyenes a belépés. Belépőjegyek a Janus Pannonius Múzeum minden kiállításában megvásárolhatóak, a jegyek minden  állandó és időszaki kiállítás egyszeri megtekintésére feljogosítanak. A teljes és folyamatosan aktualiuzált programsor a www.pecsimuzeumok.hu oldalon érhető el.