Szombattól kint lesznek a tiltó táblák

Március 1-jéig, vagyis szombatig dohányzási tilalmat, valamint dohányzásra kijelölt helyet jelző feliratokat és jelzéseket kell kihelyezni a közforgalmú intézményekben, áll az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján.

hirdetés

Eddig csak ajánlás létezett a feliratok formáját és tartalmát illetően, azonban szombattól, az intézkedés miatt egységessé és egyértelművé válnak. Szembetűnőek, világosak és mindenki számára érthetőek lesznek. A legalább A4-es méretű jelzések minimális betűnagyságát is meghatározza a kormányrendelet a jó láthatóság és az olvashatóság érdekében.

Fontos kitétel, hogy a magyar nyelvű „Dohányzásra kijelölt hely” és a „Tilos a dohányzás!” felhívásoknak angolul, németül, franciául és oroszul is szerepelniük kell.

A közleményben kitérnek arra, hogy a nemdohányzók védelmét szolgáló korlátozások betartásával együtt a jelzések és feliratok meglétét is ellenőrzik a járási és a kerületi kormányhivatalok népegészségügyi intézetei.

cigi tilos

A törvény értelmében a dohányzásra kijelölt helyeket, illetve a dohányzási korlátozással érintett közterületeket, helyiségeket felirat vagy más egyértelmű jelzés alkalmazásával szembetűnű módon kell jelölni, tűzvédelmi szempontú tilalom esetében pedig piktogrammal, valamint szabványos táblával kell felhívni az emberek figyelmét a szabályra.

A felirat vagy jelzés méretének, színének, betűtíousának, betűméretének meg kell felelnie a jogszabályban foglaltaknak, azonban anyaga szabadan választható marad.

A közlemény végén felhívják a figyelmet arra, hogy az új táblákon fel kell tüntetni a helyi tarifával hívható 06 40 200 493-as kék számot, melyen támogatást nyújtanak a leszokáshoz, de észrevételt is lehet tenni a nemdohányzók védelméről szóló jogszabály megszegésével kapcsolatban. Emellett fontos, hogy a www.leteszemacigit.hu internetes hivatkozásnak is szerepelnie kell a jelzéseken, melyen keresztül a szintén leszokni vágyók kaphatnak segítséget