Szorosabbra fűzzük a kapcsolatot Indiával

Szorosabbá válhatnak az agrárkapcsolatok Magyarország és India között, miután Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára tárgyalást folytatott Om Prakash Dhankarral, az indiai Harayana tartományának mezőgazdasági miniszterével Budapesten.

hirdetés

A szaktárca pénteki tájékoztatása szerint a megbeszélésen az indiai tartományi miniszter ismertette a Haryana tartományban rejlő mezőgazdasági befektetési lehetőségeket és vázolta a tartomány nagyszabású infrastrukturális fejlesztési terveit. Emellett Om Prakash Dhankar méltatta magyar eredményeket a vízgazdálkodás, az öntözés és a szennyvíztisztítás terén, és javaslatot tett a két ország közötti tudományos technológiai együttműködés szorosabbá tételére.

A találkozón Nagy István elmondta, hogy Magyarország számára a vízzel kapcsolatos kérdéskör kiemelt jelentőséggel bír, mivel az ország kiváló minőségű ivóvízbázisokkal rendelkezik. Ezeket pedig szeretné megőrizni a jövő generációi számára is. Ezért Magyarország törekszik azok fenntartható használatára. Az államtitkár arról is szólt, hogy az indiai befektetési lehetőségek megismerése mellett Magyarország érdekelt az indiai exportlehetőségek feltárásában is.

Om Prakash Dhankar jelezte: Haryana tartomány leginkább a magyar élelmiszeripari- és vízgazdálkodási technológiák számára jelenthet piacot. Továbbá érdeklődéssel tekintenek a piac menedzsmenttel kapcsolatos magyar gyakorlat megismerésére is.

Az egyeztetésen közös célkitűzésként fogalmazódott meg a két ország agráregyetemei közötti együttműködés kialakítása és az erre vonatkozó megállapodás előkészítése – olvasható a közleményben.