Szorult helyzetben a társasház

Szorult helyzetbe kerülhetnek a kertvárosi Viktória utca egyik tízemeletesének lakói: április elsejétől a Kertvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet már nem végeztet takarítást a lépcsőházban, s a világítást is kikapcsolhatják, augusztustól pedig akár lift nélkül maradhat az épület – tudtuk meg egy szerkesztőségünkhöz forduló lakótól.
Hárommillió forintba kerül a lift felújítása, ezzel kapcsolatban a lakók aláírtak egy ígérvényt, hogy 18 hónapon keresztül havonta 5200 forintot fognak befizetni erre a célra. Közel fél év alatt 600 ezer forintnak kellett volna befolynia, helyette viszont 400 ezer jött össze. Lapunknak az egyik lakó azt mondta: júliusban újra megvizsgálják a felvonó állapotát, ha addig sem jön össze a szükséges részösszeg, akár le is állíthatják azt.

hirdetés

A panelháznak 400 ezer forintos tartozása van a Kertvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet felé, ezért április elsejétől a lakszöv nem takaríttatja a lépcsőházat, felmerült továbbá, hogy ugyanezen okból kifolyólag a lépcsőház világítását is kikapcsolhatják – tette hozzá.

– A liftfelújítás miatti hozzájárulással együtt 10 ezer forintot kell fizetnünk, s ez az összeg negyedévente 17 ezer forintra megy fel az új módon beszedett szemétdíjjal együtt – panaszolta a lakó, aki szerint a 42 lakásból csak harminc háztartás fizeti rendesen a közös költséget.

Úgy látja viszont, hogy a többségében kiskeresetű idősek által lakott épületben többen nem tudnak eleget tenni ebbéli kötelességüknek, ugyanakkor azt is méltatlannak tartja, hogy a rendesen fizetőket is büntetik.

A házban élők többsége ugyan fizet a takarításért továbbra is, de immár kénytelenek ők megszervezni azt.

Kertvéllesy László, a Kertvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke szerint azonban ennél árnyaltabb a helyzet. Mint kifejtette, akad olyan lakó, aki szerinte – bár megtehetné – mégsem fizeti a költségeket, de olyan kiskeresetű nyugdíjas is, aki részletfizetési kérelmet kért tőlük.

A lakásszövetkezetbe tartozó házak többsége rendesen fizeti a közös költséget, ezek az úgynevezett pluszos épületek, amelyek egy nem várt kiadás finanszírozására külön alapot is el tudnak különíteni – hangsúlyozta Kertvéllesy László. Viszont akadnak olyan lakóközösségek – folytatta –, amelyek mínuszosak, és ezek között, mint fogalmazott „élen járó” a szóban forgó társasház.

Szavaiból kiderült, a szövetkezet nem gazdálkodhat az épületek helyett, de tanácsokat adhat, hogy miként tudják helyreállítani gazdálkodásukat, ám erről a lakóknak maguknak kell dönteniük. Megjegyezte: a szövetkezet gazdálkodási gyakorlatában február végén történt egy változás, amelyet a küldöttek, azaz a lakóközösségek vezetői kezdeményeztek.

Ennek alapján a lakszöv nem helyezhet át pluszos épületből származó forrást a mínuszos épületek fenntartására, ahol, ha nem változik a helyzet, következik egyes szolgáltatások beszüntetése.

A liftfelújításról elmondta: ezt nem a szövetkezet, hanem a felvonók vizsgálatát végző hatóság rendeli el, azt is megállapítva, hogy mekkora összeget kell annak felújítására költeni. Kiemelte: a lakóknak a fenti kérdésekről az április 10-ére tervezett részközgyűlésen kell dönteniük.

Az ügy pikantériája, hogy az elmúlt években sorozatosak voltak a vezetőcserék a lakásszövetkezet élén, miután fény derült arra, hogy közel 30 milliós hiánya keletkezett a társaságnak, még esztendőkkel ezelőtt. Ennek azonban mindmáig nem találták meg a felelőseit.