Szupermodern orgona épülhetne Pécsett

Olyan világújdonságot jelentő sípos orgona tervezését kezdte meg a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft., amely a 21. század kihívásainak megfelelően egyszerre lenne alkalmazható klasszikus és könnyűzenére – közölte az Dobay Balázs, a manufaktúra ügyvezetői tanácsadója pénteken az MTI-vel.

A szakember a pécsi kulturális és gazdasági élet szereplőinek, valamint kormánytagok részére rendezett szakmai programot követően elmondta: az új hangszer ötvözné napjaink látványos színpadi megoldásait a tradicionális orgonaépítéssel.

A pénteki bemutató céljairól szólva kiemelte: azt kívánják elérni, hogy az új – a prototípus referenciadarabjának szánt – hangszer “akár pécsi Kodály Központ hangversenytermébe kerülhessen”.

Ennek megvalósulásához kérik a helyi és országos kulturális és gazdasági élet, valamint a kormányzat, illetve a művészetkedvelő polgárok segítségét – jegyezte meg Dobay Balázs.

Újságíróknak kifejtette: a hangszert modulos kialakításúra tervezik, így az folyamatosan bővíthető. A bekerülési költségre vonatkozó kérdésre konkrét összeget nem kívánt megnevezni Dobay Balázs, ugyanakkor az új hangszer beépítése éppen a modulos kialakítás miatt “alacsonyabb összegből elindítható, majd folyamatosan bővíthető”.

A tervezési fázist követően az új hangszer műszaki megoldásait iparjogi védelem alá kívánják helyezni – összegzett.

Dobay Balázs arra is kitért, hogy a több mint 1600 négyzetméteren, két műhellyel 24 éve és több mint negyven munkatárssal Pécsett működő manufaktúra Magyarország legnagyobb és Európa egyik legjelentősebb ilyen profilú vállalkozása, amelynek éves árbevétele 300 és 400 millió forint között mozog.

Tevékenységük az orgonaépítés teljes spektrumát lefedi az új hangszerek építésétől, azok felújításán át az átépítéséig, bővítéséig.

Dobay Balázs hangsúlyozta: vállalkozásuk a világ legnagyobb orgonaépítő és -alkatrészellátó cégévé kíván válni. Jelenleg három kontinensre, több mint 300 partnernek szállítanak orgonaalkatrészeket.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a bemutatón az újságíróknak arról beszélt, hogy “magyar kreatív ágazatok, köztük a speciális helyet elfoglaló orgonaépítés fejlődő és fejlesztendő periódusban vannak”.

Közölte: ennek érdekében kormány-előterjesztés készítését tervezik, hogy a magyar innováció nemzetközi piacon is megjelenhessen.

Az államtitkár megjegyezte, hogy ha ennek keretében megépülhet egy egyedülálló orgona, akkor a hangszernek a későbbiekben kiváló helye lenne Magyarország legjobb minőségű koncerttermében, a pécsi Kodály Központban.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára jelezte: “jó esélyt” lát arra, hogy a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. európai uniós fejlesztési forrásaiból részesüljön.