Félnek a pécsiek az urántól

Félelem és kétségek jellemezték azt a lakossági fórumot, amelyet az az ausztrál érdekeltségű társaság tartott csütörtökön, amely uránt bányászna Pécs térségében. Egyelőre úgy tűnik, a pécsiek hallani sem akarnak a bányáról, mert féltik az egészségüket, tartanak a sugárveszélytől és az ingatlanok értékcsökkenésétől is. A Wildehorse Energy persze azt ígéri, minden a legnagyobb rendben lesz. Na de valójában kinek lenne jó egy uránbánya?

hirdetés

A csütörtöki fórumon érezhető volt a félelem! Bár a Wildehorse és emberei lelkesen győzködték a pécsieket az előnyökről, és a modern technika adta egészség-, környezet- és munkavédelemről, láthatóan mindezeket az információkat kétkedve fogadták a jelenlévők. Van is okuk az aggodalomra.

Félnek az urántól a lakók.

Ha valakinek, akkor ugyanis a pécsieknek felesleges kiselőadást tartani az uránbányászatról, hiszen igen komoly történelme van ennek az iparágnak a városban. Családok ezrei tudják, mit is jelent, mivel is jár valójában kitermelni ezt a sugárzó ércet a föld alól.

Az uránbányászat az 1950-es években indult a Mecsekben, s másfél évtizede fejeződött be. Mivel a szocializmusban tabu téma volt, csak becsült adatok vannak arról, hogy a veszélyes sugárzó érc kitermelésekor és szállítása közben, akkoriban, hány ember betegedett meg. Tény azonban – és ezt kutatások ma már alátámasztják, hogy az egykori bányászok közül rengetegen szenvednek valamilyen súlyos – rákos – betegségben, sokuknak az élete szenvedéstörténetté vált.

Peták Péter, a NeMecsek Mozgalom vezetője szerint az uránérc egészségkárosító hatása köztudott, éppen ez az egyik legfőbb oka annak, hogy minden eszközzel megpróbálják majd megakadályozni, hogy a város közvetlen közelében valaha újabb ilyen termelés induljon be.

“Hazudnak” – mondja ez a férfi.

Az uránbányászat az 1950-es években indult a Mecsekben, s másfél évtizede fejeződött be. Mivel a szocializmusban tabu téma volt, csak becsült adatok vannak arról, hogy a veszélyes sugárzó érc kitermelésekor és szállítása közben, akkoriban, hány ember betegedett meg. Tény azonban – és ezt kutatások ma már alátámasztják, hogy az egykori bányászok közül rengetegen szenvednek valamilyen súlyos – rákos – betegségben, sokuknak az élete szenvedéstörténetté vált. Peták Péter, a NeMecsek Mozgalom vezetője szerint az uránérc egészségkárosító hatása köztudott, éppen ez az egyik legfőbb oka annak, hogy minden eszközzel megpróbálják majd megakadályozni, hogy a város közvetlen közelében valaha újabb ilyen termelés induljon be.

– Aggodalomra ad okot az is, hogy míg az egyetlen működő bányával sem rendelkező Wildhorse Energy hat év kutatómunka után továbbra is csak „valamilyen más eljárásról” nyilatkozik a tervezett uránbányászat kapcsán, addig joggal feltételezhetjük, vagy nem tudják, hogy mit akarnak csinálni, vagy visszatartanak információkat – véli Peták.

Az önkormányzat egyelőre hiteles információkhoz próbál jutni, azt azonban egyértelművé tették, hogy semmit nem tesznek a pécsiek támogatása és egyetértése nélkül. Nagy Csaba, az „urán ügyekkel” hivatalosan is megbízott alpolgármester korábban többször is világossá tette, ebben a kérdésben keményen összezárnak.

– A legfontosabb számunkra a pécsiek véleménye és akarata! Ha ők ellenzik majd a projektet, akkor mi ezt teljes erőnkkel fogjuk segíteni és képviselni. Csak a pécsiek akaratával összhangban cselekszünk majd. Egyelőre azt akarjuk elérni, hogy a lehető legtöbb, legpontosabb és leghitelesebb információkhoz jussunk, illetve, hogy azokat tegyék bárki számára elérhetővé – nyilatkozta korábban az alpolgármester.

A közhangulatot és az eddigi reakciókat elnézve, nem áll túl jól a Wildehorse szénája, annál is inkább, mivel a kormányzat is csak akkor nyújt érdemi támogatást az urán esetleges kitermeléséhez, ha megfelelő lakossági támogatása, és emellett gazdasági előnye származik a térségnek, illetve az országnak!

Tömegtüntetés várható Pécsett – ígérik az ellenzők.

Egyelőre azonban úgy tűnik, az uránbizniszből az ausztrál cégen kívül más nem igen húzhat majd kézzelfogható hasznot – leszámítva a mindössze parasztvakításra alkalmas látvány projekteket (mint például járdafelújítás, kilátóépítés, stb.), amelyek ilyen esetekben rendre előhúznak a multik!

 

 

  • vájár

    bánya = fejlődés