Tájfutásra indult a város

Néptáncosok zenés felvonulásával, a csapatzászlók kitűzésével és az EFOL zászló felvonásával hivatalosan is megnyílt a 22. Európai Erdészeti Tájfutó Bajnokság (EFOL) a Mecsekben.

hirdetés

15 ország 420 versenyzője teljesítette szerdán a tikkasztó hőségben a pécsi történelmi belvárosban kialakított pályán az életkortól függő 1,5-3 km hosszú sprint távot – ez volt a 22. EFOL első hivatalos versenye. Ezt követően a Mecsek Táncegyüttes táncosainak vezetésével, zászlólengetéssel vonultak a csapatok a Széchenyi térre, ahol a szervezet zászlójának felvonásával és a tájfutó himnusszal hivatalosan is megnyitották az Európai Erdészeti Tájfutó Bajnokságot.

A futókat elsőként a főszervező, Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója, Keszi László köszöntötte, majd a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Ugron Ákos, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Páva Zsolt, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, Lomniczi Gergely és az EFOL elnöke, Martin Gaiglas beszéde következett. A köszöntőkben elhangzott: hazánk – a rendező nemzetek közül egyedüliként – 3. alkalommal ad otthont az 1994-ben, a lettországi Strenči-ben útjára indított versenynek, amely elsősorban az erdészeti dolgozók, az erdész végzettségű szakemberek, az erdőtulajdonosok, az erdészeti beszállítók és a legközelebbi családtagok részére nyújt lehetőséget a megmérettetésre.

A megnyitó ünnepségen adták át a délutáni sprintverseny díjait és köszöntötték a legidősebb versenyzőket: a hölgyek között a 75 éves norvég Inger Johannet és a férfiak között a 81 éves szintén norvég Hans Ruudot.

A Mecsekerdő Zrt, a Tájfutásért-Pécs Alapítvány valamint az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett bajnokságon még két versenyszámban, normáltávon és váltóban mérik össze erejüket a versenyzők. A záróünnepséget szombaton a Pécs-Árpádtetőn található Mecsextrém Parkban tartják, ahol a magyar sportfavágó-válogatott által bemutatott, virtuóz elemeket is tartalmazó rönkhasító és fűrészelő bemutatót, a Stihl Timber Show-t tekinthetik meg az érdeklődők.

Az idei EFOL-on a lengyelek képviseltetik magukat a legnagyobb, 79 fős létszámmal, őket követik a magyarok 76 fővel, de 67 norvég versenyző is regisztrált. Az verseny lebonyolításában tájfutói és versenyszervezői tapasztalattal rendelkező szervezetek vesznek részt, ez biztosítja azt, hogy változatos terepen kijelölt pályákkal, új térképekkel, elektronikus időmérő berendezésekkel a legmagasabb minőségi színvonalon zajlódjon le a bajnokság. A rendezvényen szakmai- és kulturális programokra is sor kerül, amelyeken lehetőség adódik a nemzetközi tapasztalatcserére és új kapcsolatok kialakítására.