Tállai: szigorúbb központi finanszírozás az önkormányzatoknál

Az önkormányzatok likviditási problémáinak megszűnéséről, egyúttal a központi finanszírozás szigorodásáról beszélt Tállai András szerdán Pécsen, egy pénzügyi fórumon.

hirdetés

Az önkormányzati rendszer megújítása más szemléletet fog követelni a vezetőktől: meg fognak szűnni az állandó likviditási problémák, ugyanakkor a jelenleginél sokkal szigorúbb központi finanszírozásra kell számítaniuk az önkormányzatoknak – mondta a Belügyminisztérium államtitkára a hazai pénzügyi-gazdasági élet képviselőinek részvételével zajló VI. Pécsi Pénzügyi Napokon.

Hangsúlyozta: az eddigi forrásorientált és szerteágazó, bonyolult normatívarendszert jövő januártól felváltja a feladatfinanszírozás, a források biztosítása feladatarányosan fog történni. Ez pedig azzal is jár, hogy megszűnnek a szabad felhasználású források, így az önkormányzatok önként vállalt feladatokat csak a saját bevételeik terhére vállalhatnak.

Az új rendszer új gazdálkodást is jelent az önkormányzatok részéről – mondta Tállai András. Hozzátette, ha nincs költségvetése az önkormányzatnak, nem fogadja el a zárszámadást, beszámolási vagy vagyon-nyilvántartási kötelezettségének nem tesz eleget, az elmulasztott határidőt követő hónaptól a mulasztást megszüntető követő hónapig a támogatásokat felfüggesztik.

A feladatalapú támogatási rendszerrel kapcsolatban az államtitkár kiemelte: a kormányzati támogatás éves szinten kizárólag a kötelezően ellátandó feladatok kiadására lesz fordítható, eltérő finanszírozás esetén a támogatás összegét kamatokkal terhelve kell majd az érintett önkormányzatoknak visszafizetni. Ugyanakkor az önként vállalt, az állam által prioritásként kezelt feladatok finanszírozására központi támogatás biztosítható.

Az államtitkár kitért arra, hogy a Széll Kálmán-terv alapján idén 15 milliárd forint az önkormányzati rendszert érintő elvárt megtakarítás, jövőre ez az összeg még nagyobb lesz.