Támad a pollen

Az elmúlt hét elején még csak mérsékelt volt a virágporterhelés, a hét végére azonban több allergén növény együttes virágzása miatt magas szintet ért el a pollenszint – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán kedden.

hirdetés

Leginkább a ciprus- és tiszafafélék, valamint a nyárfa virágpora okoz tüneteket az arra érzékenyeknél. Ezen növények pollenkoncentrációja a legtöbb helyen elérte a tüneteket okozó közepes szintet, sőt előbbiből Pécsen, Zalaegerszegen és Pesten, utóbbiból Pesten és Salgótarjánban magas koncentrációt is mértek.

A kőris és az éger pollenkoncentrációja is a legtöbb helyen elérte a közepes szintet, Pesten pedig vasárnap mindkettőnek magas volt a koncentrációja. A fűz és a mogyoró virágpora leginkább alacsony koncentrációban volt jelen, de Pesten és Zalaegerszegen a hétvégén tüneteket okozó koncentrációt mértek belőlük.

Hétvégére egyszerre több allergén növény pollenszórása is megkezdődött; a nyír virágporából Pesten és Zalaegerszegen, a gyertyánéból Szegeden már tüneteket okozó szintet is regisztráltak, és a tölgy pollenszemei is megjelentek a csapdákban.

Tüneteket okozó mennyiségben volt még jelen a szil virágpora szerdán Zalaegerszegen, a juharé pedig Pesten a hétvégén.

A kültéri allergén gombák koncentrációja leginkább alacsony volt, csak kedden, Szegeden mértek közepes szintet – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. RIOGATUNK???? riogatunk??? TAVASZ VAN SZERKIKÉM!!! eddig nem volt ilyen?? erröl is a 3 év tehet? MIKOR VESZEL LEVEGŐT???
    mindig a böszmeség—-de a 140 millllkó jó jött?

Comments are closed.