Támogatják a vidéki kulturális fesztiválokat

Ebben az évben 250 millió forint, jövőre 500 millió áll rendelkezésre erre a célra. Ebből a keretből nyújtanak támogatást mások mellett a debreceni virágkarnevál megrendezéséhez is – mondta Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár debreceni sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A debreceni Déri Múzeumban tartott sajtótájékoztatón Hoppál Péter a Múzeumok éjszakája idei rendezvényeinek összesített adatait is ismertette. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kiemelte: a budapesti múzeumoknak 142 ezer regisztrált látogatója volt, a vidéki helyszíneket pedig csaknem 253 ezren keresték fel június 25-én este 6 óra és hajnali fél 3 között.

A Múzeumok éjszakáján 431 intézmény több mint 2200 programot kínált az érdeklődőknek – tette hozzá Hoppál Péter megjegyezve, hogy a kultúra decentralizációjára irányuló kormányzati szándék a Múzeumok éjszakáján eredményre vezetett, kialakult a budapesti és a vidéki kínálat egyensúlya. A legtöbben, 15 ezren, a Magyar Nemzeti Galériát keresték fel a Múzeumok éjszakáján, az idei központi helyszínen, Kecskeméten több mint 8100-an keresték fel a Bozsó-gyűjteményt, a második leglátogatottabb helyszín a debreceni Déri múzeum volt 7562 látogatóval, a dobogó harmadik helyén 7420 regisztrált érdeklődővel a kecskeméti Cifra palota volt – ismertette a részleteket Hoppál Péter.

Hoppál Péter végezetül elmondta: az idén először külön költségvetési sorban szerepel a vidéki kulturális fesztiválok támogatása a költségvetésben. Ebben az évben 250 millió forint, jövőre 500 millió áll rendelkezésre erre a célra. Ebből a keretből nyújtanak támogatást mások mellett a debreceni virágkarnevál megrendezéséhez is – jelezte az államtitkár.