Támogatná az egyetemeket az MSZP és az Együtt-PM

Az Együtt-PM és az MSZP három országgyűlési képviselőjelöltje tartott sajtótájékoztatót csütörtökön reggel a jogi kar bejáratánál. A politikusok szerint sürgősen változtatni kell a egyetemek finanszírozásán, növelni kell az ingyenes képzések számát.

hirdetés

Tóth Bertalan az MSZP-Együtt, Szakács László az MSZP-Együtt és Berkecz Balázs, az Együtt-MSZP országgyűlési képviselőjelöltje közös sajtótájékoztatón beszélt Pécsen a jogi kar bejárata előtt az egyetemek mostoha finanszírozásáról, s arról, ha kormányra kerülne az Együtt-PM és az MSZP, mit tennének.

Tóth Bertalan, Berkecz Balázs, Szakács László 008

Tóth Bertalan azt mondta: a Fidesz politikája miatt sokkal több diáknak kell pénzért tanulnia, emiatt a pécsi egyetemen is felére csökkent a hallgatók száma. Közben elvonások sújtják az egyetemet, csökkenteni kell a kiváló külsős oktatók számát, s most év végén még 129 millió forintot zároltak is a PTE-től – sorolta Tóth. Szerinte minél előbb be kell avatkozni a rendszerbe.

Berkecz Balász azt mondta, a baranyai fideszes képviselők nem tettek mindeddig eleget a pécsi egyetemért; az ugyanis a felsőoktatási átalakítás legnagyobb vesztese a PTE. – Mégis közben az egyetemen lévő tudásbázist, az itteni kreatív emberekkel példálóznak, ez visszás helyzet – tette hozzá.

Szakács László szerint torz és bizarr társadalompolitikát folytat a Fidesz, ugyanis az év utolsó hónapjában zároltak közel 130 millió forintot az egyetemtől; mindezt a problémát kezelni nem lesz egyszerű szerinte, s csak abban bízik, hogy nem esnek egymásnak a karok emiatt.

Tóth azt mondta, ha kormányra kerül az Együtt-PM és az MSZP, emelni fogják az egyetemeknek juttatott forrást, emelni fogják az ingyenes képzésen részt vevők számát, támogatják az egyetemek kutatási, innovációs elképzeléseit.

  • ?

    8 évük volt megvalósítani minden remek ötletüket. Akkor miért nem jutott eszükbe semmi?