Tanárhiány van az orvostudományi karon

A külföldi ösztöndíjak után egyre kevesebb oktató tér vissza Magyarországra, hogy itt folytassa munkáját. Pécsett az orvostudományi karon ezért már nem tudnak több külföldi hallgatót fogadni. Pedig hétszeres a túljelentkezés a karon. A dékán szerint nincs veszélyben az oktatás, de helyi szintű kedvezmények bevezetésén gondolkoznak – írja a hirado.hu

hirdetés

Évenként változik, hogy hány csoportja van az embernek – mondja ifj. Sétáló György, biológus. A pécsi Orvostudományi Karra több mint háromezren járnak, a diákok fele külföldi. Ezért a kezdő tanárok is jól beszélnek angolul és németül. Az ő fizetésük havi minimum 90 ezer forint. Míg egy professzor netto 280 ezer forintot kap kézhez.

A nyugat kínálta karrier és fizetési lehetőségek rendkívül csábítóak és hogyha itthon akarjuk tartani, főleg a kezdő kollégákat, akkor valamit itt is nyújtani kell nekik – mondta a Híradónak ifj. Sétáló György, Biológia Intézet PTE ÁOK.

A kar dékánja szerint egyelőre nincs veszélyben az oktatás színvonala. A tapasztalatok szerint azonban, azok a tanárok, akik külföldre mennek szakmai gyakorlatra, már ritkán térnek haza.

A hazatérők száma csökken ebben a kontextusban, illetve a klinikum egy elég katasztrófasújtotta terület az elmúlt 7-8 évben, ahol folyamatos forráskivonások, munkaterhek növekedtek és emiatt egyre kevesebb kolléga marad nálunk – közölte Miseta Attila a PTE ÁOK dékánja.

Csak úgy mint az orvosokat, a tanárokat is Angliába, Németországba és Skandináv államokba csábítják. Ott egy adjunktus a bruttó 250 ezer forintos fizetés helyett akár 6 ezer eurót, azaz több mint másfél millió forintot is kereshet egy hónapban.