Tánccal köszöntjük majd a Magyarok Kenyerét

Még csak augusztus eleje van és már most csaknem annyit búza gyűlt össze az idei Magyarok Kenyere projekt keretében, mint tavaly összesen. Eddig 130 tonna vár megőrlésre, de a gyűjtés még nem zárult le teljesen. A közös ünneplés augusztus 20-án lesz a pécsi Szent István téren, ahol Magyarország összes tájegységéből mutatnak majd be táncokat, a gyerekek pedig közös kenyérsütésen vehetnek részt.

hirdetés

Immáron ötödik alkalommal rendezik meg idén a Magyarok Kenyere programot. A 2011-ben Pécsről elindult kezdeményezés lényege, hogy az ország összes megyéjéből, megyei jogú városából, kisebb településeiről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát, amit az ünnepélyes összeöntést követően megőrölnek.

Az Összeöntés Ünnepe Mohácson lesz, a részletes programot lentebb olvashatják.

Az így összegyűlt “összmagyar lisztből” – idén egy vajdasági kis magyar település, Székelykeve vendégkovászával és a Parajdról kapott sóval – készül el a Magyarok Kenyere, vagyis a városok ünnepségeire szánt augusztus 20-i nagykenyerek.

A Magyarok Kenyere program sajtótájékoztatója Pécsen

Az összegyűjtött búza minden évben egyre több, idén – bár még nem zárult le az akció – közel annyi érkezett a gyűjtőpontokra, mint tavaly összesen. A szigetvári és a sombereki gyűjtőpontokban is várják még a felajánlásokat.

A nemzeti összefogás által összegyűjtött búzából készült nagy mennyiségű lisztet – úgy, ahogyan a korábbi években is – a dévai Szent Ferenc Alapítvány erdélyi árváinak, a kárpátaljai Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon gyermekeinek, valamint az Oltalom Karitatív Egyesület rászorultjainak szánják. 2015 újdonsága pedig, hogy minden magyarországi megye egy karitatív szervezete is részesülhet az összmagyar lisztadományból.

Az augusztus 20-i ünnepségen Magyarország összes tájegységéből bemutatnak majd táncokat, a gyerekek pedig belekóstolhatnak a kenyérsütés rejtelmeibe. Itt lesznek többek között a Misina és a Mecsek Táncegyüttes táncosai, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Tolcsvay László Erkel-díjas énekes, zeneszerző és Udvardy György megyéspüspök is, aki megáldja majd a Magyarok Kenyerét.

[note note_color=”#fdf1c4″]

Magyarok Kenyere – Összeöntés Ünnepe

A Magyarok Kenyere program keretében összegyűjtött búzaadományok jelképes egyesítése Mohács mezején, a Csele-patak partján álló műemlék vízimalom udvarán.

Időpont: 2015. augusztus 16. (vasárnap) 15 óra

Helyszín: Szent Miklós Vízi- és Taposómalom Mohács, Csele-völgy (Mohács-Sombereki út)

GPS N 46,040903  E18,676922

Közreműködnek:

Tolcsvay László Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész

Sátorhelyi  Néptáncegyüttes

Hajdina Kulturális Egyesület

Marosludas Bitskey Gáspár Hagyományőrző Tüzércsapat

Szervező: Mohács Város Önkormányzata és a Szent Miklós Rend

További információk: www.magyarokkenyere.hu[/note]

Hirdetés