Becsöngetés: nemcsak oktatni, nevelni is

Az idén, a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő pécsi Kodály Zoltán Gimnáziumban tartották a városi tanévnyitó ünnepséget kedd délután. A város-, valamint az iskolavezetés ünnepi gondolatait az intézmény méltán híres, számos nemzetközi elismeréssel büszkélkedő kórusainak műsora színesítette.

hirdetés

Az eseményen Páva Zsolt polgármester megemlékezett az 1975 óta működő gimnázium sikereiről, kihangsúlyozva az ének-zene, valamint az idegennyelv-oktatás területén elért kiemelkedő eredményeket. Mint hozzáfűzte, a mostani kormányzat, új szemlélettel, stratégiai célként kezeli az oktatást, amelynek következményeképp a pedagógusi hivatás újra életpálya lehet. Reményei szerint az új oktatási rendszerben a nevelés is nagyobb teret kap.

A pécsi oktatási élet egyik fő problémájává vált IMS-szerkezetű iskolákkal kapcsolatban azt mondta, a város 600 millió forintos pályázati forrást nyert az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskolában, illetve a Testvérvárosok terei intézményben tapasztalható állapotok megszüntetésére. Hozzátette, a harmadik, érintett épület, az Illyés Gyula Általános Iskola esetében is „van remény” a megoldásra.

Az EKF-évben a fiatalságnak eddig is igen nagy szerep jutott, de nekik köszönhetően látja biztosítottnak, hogy e rangot 2010 után is tartani tudja majd a város – összegzett a polgármester.

A gimnázium igazgatója, Gaál Tibor kiemelte, a legjobb befektetés az oktatásba invesztálni, éppen ezért optimizmussal tekint a következő tanév elé. Rámutatott azonban, hogy nem a gazdaság fogja megmenti az oktatást, hanem az oktatás a gazdaságot. Ehhez viszont – tette hozzá – nem elég az oktatás fontosságát hangsúlyozni.

Az intézményvezető azt kérte a döntéshozóktól, hogy amennyiben „hozzányúlnak” a pécsi iskolákhoz, úgy előtte konzultáljanak az érintettekkel és vegyék számításba értékeiket. Az igazgató a tantestület új tagjainak bemutatását követően a most „kodályosokká” vált diákok szüleinek üzenve úgy fogalmazott, gyermekeik egyaránt jó, gondos és szerető, de egyúttal szigorú kezekben lesznek.

Képgaléria itt!

Hirdetés

Comments are closed.