Tankönyvet a netről vegyünk, a füzeten ne spóroljunk – vélekednek a rutinos szülők

Borsos, több tízezer forintos tétellel kell számolniuk azoknak, akik gyerekük iskolai felszereléseit szerzik be éppen. Akik azonban tesznek néhány kört, komoly ezreseket spórolhatnak. Érdemes azonban a legolcsóbb termékeket a pulton hagyni, s szem előtt tartani a minőséget is.

hirdetés

– A kislányom második osztályba megy, így szerencsére iskolatáskát nem kellett vásárolnunk. A könyvekre, füzetekre, ceruzákra, technikai felszerelésekre és tornaruhákra így is el fog menni összesen ötvenezer forintunk – mondja Márta (képünkön), aki ebben az évben már a minőséget is szem előtt tartotta.

– Tavaly olcsóbb, 50-60 forintos füzeteket vettünk, ám ezeket atomjaira szedi szét a radír. Most is egyszerű, nem rajzfilmfigurás, nem lovacskás füzeteket szereztünk be, ám már a jobb, erősebb papírból; ezek 80-100 forintba kerülnek – teszi hozzá.

Márta szerint egyébként a gyermekeiket az első osztályba küldőknek jelenti a legnagyobb megterhelést az iskolakezdés: egy jobb, a gerincet kímélő, a jó tartást biztosító hátizsák 15-20 ezer, egy több évet kihúzó tolltartó 3-5 ezer, egy színesceruza-készlet legalább 2-3 ezer forintba is belekerül. Mindennel együtt egy most első osztályba induló gyermekre 80-100 ezer forintot simán el lehet költeni.

Ráadásul nőttek is az árak tavaly óta.

– Az üzemanyagárak növekedése miatt a szállítási költségek is nőttek, ami kihatott az árakra is – magyarázza az ártöbblet egyik okát Fenyves Ágnes pécsi írószerbolt-vezető. A beszerzések idején emellett a forint euróhoz viszonyított árfolyama sem volt kedvező, következésképp most ezért is drágább minden, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Mind a lapunk által megkérdezett szülők, mind a boltosok azt mondták viszont, hogy jobban ráfizet most az, aki a legolcsóbb termékeket választja. A pár ezer forintos táskák csak fél, egy évet húznak ki, a pár száz forintos tolltartók novemberre szétesnek, a minimáláras ceruzák maszatolnak, változó minőségű bennük a grafitszál.

Könyvek a netről

Az internet térhódításával az utóbbi egy-két évben egyre népszerűbbek a használt tankönyvekkel foglalkozó adok-veszek oldalak is. Több munkatársunk által megkérdezett rutinos szülő a tankönyvcsomagok helyett a világhálón igyekszik hozzájutni használt, ám kifogástalan vagy még elég jó minőségű könyvekhez. Azok is jól járhatnak, akik nem találnak megfelelő könyveket, hiszen egy év múlva ők e szájtokon a beszerzési ár felén továbbadhatják gyerekeik könyveit; persze ehhez az is kell, hogy a nebulók vigyázzanak a kötetekre, ne firkálják azokat össze, s ne csináljanak belőlük „salátát”.

[AWD_comments]