Tarlósék megállapodtak a franciákkal a vízművek ügyében

Megállapodott a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavételéről Tarlós István főpolgármester és Jean-Louis Chaussade, a francia Suez Environnement S.A. vezérigazgatója hétfő délután – tudta meg az MTI.

hirdetés

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint az egyezség részleteiről kedden délután tart sajtótájékoztatót Tarlós István.

A főváros 1997. április 11-én adta el a Fővárosi Vízművek kisebbségi, 25 százalékos részvénycsomagját, valamint szindikátusi és menedzsmentszerződést kötött a francia Suez Environnement céggel és a német RWE társasággal.

A Fővárosi Közgyűlés idén március 26-i ülésén szándéknyilatkozatot fogadott el a kisebbségi részvénycsomag visszavásárlásról, a részleteket a pénzügyi forrás megjelölésével ismét a testület elé terjesztik. A főpolgármester korábbi szavai szerint a visszavásárlás nem érinti a főváros költségvetését, az összeget részben maga a vízművek, részben más közszolgáltató cégek biztosítják, azonban az sem kizárt, hogy a vízművek a saját jogán hitelt vesz fel.

A korábban nyilvánosságra hozott szándéknyilatkozat 15,1 milliárd forintos visszavételi árat tartalmazott, amelyet három részletben, az aláírástól számított két éven belül fizetne ki a főváros, s átvállalná a társaság több mint 2,5 milliárd forintos adósságállományát is.

Tarlós István akkor jelezte: a főváros az 1997-ben kötött szerződésben kötelezően előírt visszavásárlási összeghez képest 1,4 milliárd forinttal kedvezőbb összegért juthat hozzá a részvényekhez, s a városban maradhat a következő tíz évben kifizetendő mintegy 33 milliárd forintos menedzsmentdíj is.