Pénteken rendezték Pécsett az Egészségügyi Felsőoktatási Napok keretén belül az I. Országos Reanimációs Versenyt a négy hazai orvoskar részvételével. Az első két helyet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karának (ÁOK) hallgatói szerezték meg, így kiderült, hogy ők ismerik a legjobban az újraélesztés módszertanát.

hirdetés

A versenyre öt csapat nevezett: a négy hazai orvoskar egy-egy magyar csapattal, valamint a PTE egy német hallgatókból álló formátumot is nevezett. Az újraélesztés módszertanát felmérő versenyen a zsűri a szakmai tartalmat, a kivitelezés szakmai szempontjait és az ún. „nem technikai képességeket” (kommunikáció, csapatmunka) pontozta.

A verseny zsűrije a Magyar Resuscitációs Társaság elnöke és oktatói voltak, a versenyszituációt is ők alakították ki. A szimulációs hátteret a PTE Általános Orvostudományi Kar 2016-ban átadott, kiválóan felszerelt Szimulációs Oktatási Központja biztosította.

A megmérettetésen végül a PTE külföldi hallgatói gyűjtötték a legtöbb pontot, akiket a pécsi egyetem magyar orvostanhallgatói követtek, míg a harmadik helyet a Semmelweis Egyetem csapata szerezte meg. A verseny ötletadója, dr. Verzár Zsófia, a PTE Sürgősségi Betegellátó Tanszék vezetője elmondta: „fontos, hogy a leendő orvosok a lehető legnagyobb biztonsággal sajátítsák el az újraélesztés szakmai alapvetéseit, és erről
»életszagú« szituációs gyakorlatokban is számot adjanak. Így érhetjük el ugyanis, ha egyszer a való életben is szükségük lesz erre a tudásra, zsigerből meg tudják majd oldani sikerrel a feladatot, aminek köszönhetően életet menthetnek” – mondta a pécsi sürgősségi vezetője.