Tartani fogják a menetrendet

Az üzembe helyezés költségeivel együtt nettó ötvenmillió forintért vásárol meg tizenhárom felújított Ikarust a város a Hajdú Volán Zrt.-től, hogy biztosítható maradjon a pécsi közösségi közlekedés. A Pécsi Közlekedési Zrt. működése Csizi Péter alpolgármester szerint a jövőben is stabil marad. A társaság számára hitelkeretet is nyitnak.

hirdetés

Mint azt az alpolgármester lapunknak elmondta, az utolsó utáni órában vették saját kézbe a közösségi közlekedés működtetését a korábban a menedzsmentjogokat is bíró Mecsekbusztól. A cégnél ezt követően teljes pénzügyi, műszaki és jogi átvilágítást tartottak. Ekkor bizonyosodott be a városvezetés korábbi félelme, miszerint beavatkozások nélkül tavasszal működésképtelenné vált volna a társaság.

Csizi Péter elmondta: a szakmai átvilágításkor kiderült, hogy az elmúlt időszakban a vállalatnak hiányossá vált a gépparkja, s jelenleg nem áll rendelkezésére annyi jármű, amely a menetrend teljesítéséhez elegendő volna. Ezért döntött úgy a város a nyári szünet előtti utolsó testületi ülésén, hogy a lehető leggyorsabban buszokat kell vásárolni.

Az alpolgármester azt mondta, a lehető legjobb, legolcsóbb és leggyorsabb megoldást keresték, ezért a PK Zrt. szakembereinek javaslatára esett a választásuk, tizenhárom darab használt, ám a közelmúltban teljes körű felújításon átesett Ikarusra. A járművek ára összesen nettó 50 millió forint lesz, ami magában foglalja az üzembe helyezés, a műszaki vizsgáztatás költségeit is.

A Hajdú Volán Zrt.-nél korábban szolgáló járművek a mai pécsi Ikarusoknál sokkal jobb állapotban vannak, mondja Csizi Péter, s belsejük is megújult az elmúlt időszakban. A buszokon többek között az utastérben megfelelő állapotú az üléskárpit, a vezetőfülkékben klímaberendezések dolgoznak, s fogyasztásuk is rendkívül kedvező. Megérkezésükkel a tavaszi állapotokhoz képest a szolgáltatás színvonala mind a járatszám, mind az utaskomfort tekintetében emelhető.

Csizi Péter elmondta még: a PK Zrt. stabil működésének megőrzése érdekében egy 400 millió forintos hitelkeretet is nyitnak, hiszen a társaság gazdasági helyzete a korábbi menedzsment működése alatt jelentős mértékben megrendült. A megválasztott új vezérigazgató a helyzet rendezése érdekében első körben áttekintette a korábbi cégvezetés által megkötött szerződéseket, valamint a fennálló kötelezettségek ügyében a szállítókkal tárgyalásokra került sor. Mindezek alapján egyes, a társaság számára indokolatlan költségeket jelentő szerződéseket felmondták, továbbá a főbb szállítókkal egyeztetések kezdődtek.

A költségcsökkentő intézkedések ellenére a társaság pénzügyi helyzete 2011. május végére jelentősen megromlott. A helyzet megoldása érdekében az elkövetkezendő időszakban olyan intézkedési csomagot kell elkészíteni, amely a PK Zrt. pénzügyi helyzetét stabilizálni tudja. Ennek keretében mind a további bevételt növelő, mind a költségeket csökkentő lépéseket számba veszik. Mivel a munka időbe telik, a PK Zrt. számára addig is pénzügyi forrásokat kell teremteni, s ennek legcélszerűbb módja egy folyószámlahitel nyitása volt – mondta az alpolgármester.