Tartani kell a pénzt a megyén

Hatalmas takarékossági program jellemzi a megyei büdzsét – derült ki a megyei közgyűlés keddi rendkívüli ülésén, amelyen a képviselők elfogadták az önkormányzat 2011-es költségvetését.

hirdetés

Mint azt Horváth Zoltán (képünkön) elnök elmondta, szigorú spórolás jellemzi a büdzsét, hiszen az önkormányzat idén már nem kíván kölcsönhöz folyamodni. A kiadási oldalon kényszerültek faragni, mivel az állami normatíva csak körülbelül három százalékkal emelkedik idén. Az intézkedések során így összesen közel száz álláshelyet szüntetnek meg, amiből a tényleges leépítés mintegy hatvan főt érint. 2,5 fő határozott idejű munkavállaló munkaviszonya szűnik meg, nyugdíjba vonul 13 fő. Tizenhárom üres állás betöltése nem történik meg. Továbbá részmunkaidős munkavállaló foglalkoztatásából 3 álláshely-csökkenés adódik.

Emellett jogutód nélkül felszámolják a megyei kulturális központot, lemondanak a régészeti múzeum fejlesztéséről, s nem működtetik tovább a Művészetek Házát sem. Utóbbinak a helyzetét a városnak kell megoldania, amire szóbeli ígéretet kapott a megye. Mindezek mellett a megye kivonul a pécsi gyermekvédelmi ellátásból, ám dolgozóit a város nagy valószínűséggel tovább tudja foglalkoztatni.

Az elnök azt mondta, egy tavaly megnyitott, másfél milliárdos likvidhitel felvételét lehetővé tevő szerződéssel rendelkeznek, s szükség esetén ezt az összeget használják, nem szeretnének sem működési, sem fejlesztési célra újabbat felvenni. Mint mondta, az oktatási és a szociális intézményekben tavaly jelentős átalakításokat végeztek, így e szférát nem érinti a spórolás. A nehéz helyzetben segítség lehet az is, hogy a megyei önkormányzatok előtt is megnyílt a hátrányos helyzetű önkormányzatok számára létrehozott pályázati alap, s bár a pályázati feltételek még nem ismertek, de működési támogatás lehívására lesz mód. Mindezt a pénzt azonban nem vették figyelembe a büdzsé tervezésekor, így ez majd pluszbevételnek számíthat – tette hozzá.

Az LMP nem akar leépítést

Az ellenzék részéről Ladányi Attila (LMP) azt mondta, nem támogatja a költségvetést, tekintve, hogy az tömeges leépítésekre ad felhatalmazást.

“Strand helyett máshová kellett volna a pénz”

Gulyás Emil (MSZP) szerint az elmúlt években több olyan beruházás is megvalósult megyei kezelésben, amelyek terhelték a költségvetést, s részben ez vezetett a mostani intézkedésekhez. Példaként említette az orfűi strand fejlesztését, s a képtár felújítását. Hozzátette: a bevételi oldalon akár több százmillió forinttal is kevesebb érkezhet be, ha nem valósulnak meg a most tervezett ingatlanértékesítések.

“Az EKF miatt van”

Barkó Béla (Jobbik) szerint az EKF-beruházások miatt van rossz helyzetben a büdzsé; az ezekre költött forintok miatt most szerinte veszélybe kerültek a tradicionális megyei intézmények, mint például a múzeum. Mint mondta, jobb lett volna, ha idén nem ingatlaneladásokból, hanem az épületek bérbe adásából próbálnak inkább bevételt előteremteni.

“Szükség van kultúraszervezésre”

Bokor Béla (Baranyai Emberekért Szövetség) hosszasan méltatta a vezetésével működő, a mostani döntéssel megszűnő kulturális központ fél évszázados tevékenységét. Mint mondta, egy színes, nemzetközileg is elismert teljesítményt nyújtó időszak után kell befejezniük munkájukat. A képviselő, aki érintettsége miatt távolmaradt a szavazástól, hozzátette: bízik benne, hogy egy jobb korban, amikor több pénze lesz a megyének, ismét működni fog a most megszűnőhöz hasonló intézmény.