Tavaszi meleg: gyorsan jött, gyorsan megy

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a nyugat-európai ciklonrendszer előoldalán délies áramlással kifejezetten enyhe levegő áramlik hazánk nagyobb része fölé. Az élénk, helyenként erős déli, délnyugati szélnek köszönhetően hosszú idő után nagy területen 10 fok fölé emelkedik pénteken és szombaton is a csúcshőmérséklet.

hirdetés

Pénteken a déli, délnyugati szél az ország déli felén élénk, néhol erős, északabbra mérsékelt lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul. Késő estére jellemzően 1 és 6 fok közé hűl le a levegő.

Szombat estig az ország legnagyobb részén változóan felhős égre és több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Estétől nyugat felől mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet, és éjszaka előbb a Dunántúlon, majd keletebbre is egyre többfelé elered az eső. A déli, délnyugati szél az ország déli kétharmadán napközben megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +5 fok között várható, de a Dél-Dunántúlon helyenként még ennél is melegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagyobb részén 9 és 14 fok között alakul, de a tartósan borult, párás északi részeken csak 2, 8 fok lesz.Szombat éjszaka azonban hidegfront érkezik, így akkor sokfelé számíthatunk esőre.

Vasárnap eleinte erősen felhős lesz az ég, majd átmenetileg felszakadozik, csökken a felhőzet, de estétől délnyugat felől újra beborul. Kezdetben többfelé várható eső, zápor, majd nyugat felől megszűnik a csapadék. A nyugatias szél többfelé megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0, +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 4, 11, északkeleten 2, 3 fok között alakul.