Távfűtés az átmeneti időszakban

Vasárnap este még ez a macska is fázott volna

A fűtési időszak utolsó hónapjában, azaz április 15. és május 15. között a pécsi távhő szolgáltató az időjárásnak megfelelően leállítja, illetve újraindítja a lakóépületek fűtését, írta közleményében a Pétáv.

hirdetés

Az áprilisi változékony, sokszor hűvös időjárás, valamint az alacsony esti és hajnali hőmérséklet indokolttá teszi a fűtést. Azonban a nappali felmelegedések hatását az épületekben a távhőellátó rendszer szabályozástechnikája a teljes kikapcsolás nélkül is kezelni tudja. Vagyis, ha nem indokolt napközben, a berendezések automatikusan leállnak, ha szükséges újraindulnak a berendezések.

Ahol már korszerű fűtés, ott a lakók a termosztatikus radiátorszelepekkel, illetve a még nem korszerűsített fűtési rendszerek hagyományos, működőképes radiátorszelepeivel is tudják szabályozni a lakások fűtöttségét.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy ahol nincsenek a radiátorok szabályozására jól működő radiátorszelepek, ott az egyes lakások eltérő hőigényei nem érvényesíthetőek, előfordulhatnak alul- és túlfűtések, ezért érdemes mielőbb korszerűsíteni.

A meteorológiai előrejelzések szerint egyébként április második felében eleinte hűvösebb, ezt követően a sok éves átlagnál melegebb idő várható.