Távhő: komoly változások lesznek

Nem kizárt, hogy a jövőben az önkormányzat helyett a kormány határozza meg a távhő és a melegvíz árát, hogy ezzel a mainál jobban kordában tarthassák a díjakat. A pécsi politikai vezetők szerint sem ez, sem a biomassza fogalmának új meghatározása nem vezethet áremelésekhez.

hirdetés

Mint arról a PécsMa.hu is beszámolt, az országgyűlés illetékes bizottsága a minap az ellenzék támogatását is bírva nyújtott be módosító indítványt az energetikai tárgyú törvényekhez. Ebben a testület azt kezdeményezi, hogy a távhőszolgáltatónak értékesített hőenergia díját, valamint a lakossági távhőszolgáltatás (fűtés és használati melegvíz) díját a miniszter rendeletben állapíthassa meg.

Mint ismert, eddig az önkormányzatok képviselő-testületei döntöttek e díjakról. A mostani javaslat célja az, hogy a távhőszolgáltatásban egységes és versenyképes piaci ármeghatározás alakulhasson ki. A kormánypárti politikusok szerint az egész, szövevényes rendszert át kell tekinteni, mert az nem a fogyasztók érdekeit szolgálja.

Csizi Péter országgyűlési képviselő, Pécs alpolgármestere megkeresésünkkor azt mondta: a készülő változásokról egy frakcióülésen tárgyaltak. A döntés előkészítésében a város parlamenti képviselői is hallatják majd hangjukat. Mint mondta, alapvetően egyetértenek a módosítással, ám leszögezte: azt mindenképpen ki kell küszöbölni, hogy a változás a távhőárak növekedését vonja maga után.

A pécsiek több nagyváros polgármesterével közösen már jelezték a kormányzatnak, hogy csak abban az esetben támogatják a törvénymódosítást, ha az nem vezet díjemelésekhez – árulta el a képviselő.

Gasz Zoltán, a Pétáv Kft. ügyvezetője a tervezett változásokkal kapcsolatban azt mondta: az új rendszer kidolgozása hosszas és bonyolult lesz. Utalt rá: az egyes szolgáltatók más-más szerződéses viszonyban vannak az önkormányzatokkal, s az energiatermelőkkel, ráadásul az árak tekintetében is óriási eltérések vannak.

Pécs esetében utalt a hőerőmű, a szolgáltató és az önkormányzat között fennálló harmincéves szerződésre. Mint mondta, ma még kérdéses, hogy ebből a megállapodásból hogyan lehet kilépni, illetve, hogy a szerződés esetleges semmissé válása esetén a szereplőkre milyen kötelezettségek hárulnak. Az biztos, tette hozzá, ha a helyi szabályokat, megállapodásokat felülírja a jogszabály, nálunk is újra kell rendezni a viszonyokat.

Szintén a pécsi távhő kérdését érinti egy másik, készülő jogszabály-módosítás is. E szerint előírnák, hogy a jövőben nyolc centiméternél vastagabb fát nem lehet felhasználni a biomassza-termelésben. Mivel a pécsi erőműben nagyrészt vastag törzsű fák elégetéséből nyerik az energiát, komoly kihívások elé állítanák a pécsi hőerőművet, amely nagyobbrészt az egyre drágább gázzal működik. A félelmek szerint a változás az energia árának növekedéséhez, így a távhődíjak meglódulásához is vezethet.

Páva Zsolt polgármester lapunknak ennek kapcsán azt mondta: a város mindenképpen a távhőárak megfékezésében, kiszámíthatóságában érdekelt. A város első embere Pécsre nézve veszélyesnek nevezte a készülődő módosítást, hiszen, mint mondta, a változás drágább energiatermelést és magasabb fűtésdíjakat vonna maga után. Kijelentette: csak úgy tudják támogatni az elképzelést, ha a kormánynak van arra vonatkozó terve, hogy a drágább energia mellett miként lehet elkerülni a távhőárak növekedését.

A kormányzati ármegállapításról idén dönthet a parlament, míg a biomassza-kérdésben márciusban ülhet össze.