Tél helyett tavasztól „zengenek a kövek”

Újabb színfolttal gazdagodik néhány hónap múlva a kulturális főváros program során felújított Széchenyi tér, hiszen a lépcsős szökőkút tetején kap helyet a „Zengő kövek” címet viselő képzőművészeti alkotás.

hirdetés
Uránia Mozi

Bár szerették volna már a tél előtt felállítani a Széchenyi téren a művészeti alkotást, erre Merza Péter fejlesztési igazgató sem lát már túl sok esélyt. Mint mondta, a szoboregyüttest meglehetősen bonyolult közbeszerzési eljárással lehetett volna eddig csak megrendelni, így elhelyezni is.

Ősszel azonban módosult a törvény, így lényegesen leegyszerűsödött az eljárás, tette hozzá. Így is hat hónapot kellett a városnak adnia az ajánlatok beérkezésére, majd az alkotás elkészítésére, azaz tavaszi felállítására van jelenleg a legnagyobb esély.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Széchenyi téren felállítandó szobor kiválasztására kiírt első képzőművészeti pályázat eredménytelenül zárult. Ennek következtében kérték fel Kotormán Lászlót és Balogh Péter Istvánt, hogy tegyenek javaslatot új műalkotás létrehozására.

A lépcsős szökőkút felső részén eredetileg egy Párnafelhő címet viselő kompozíciót helyeztek volna el, ám az alkotás látványtervei szinte közfelháborodást okoztak. Ezt követően, az eredménytelen pályázat után született meg a Zengő kövek ötlete, amit a korábbi elképzelések szerint augusztus végén, szeptember elején állítottak volna fel, ám a közbeszerzési törvény változását jobbnak látta megvárni az önkormányzat.

Mint azt megtudtuk, az alkotás a városi közhiedelemmel szemben nem lesz zavaróan hangos, a tér normál zaját semmilyen körülmények között nem nyomja el. Az alkotók szerint kellemes, zeneileg is értékelhető hangot adnak majd ki a hosszanti furatokkal ellátott, többtonnás gránittömbök, ha szél fúj rajtuk keresztül, vagy dobolnak rajtuk.