Tél: nem kell félni, a honvédség is segít

A Magyar Honvédség (MH) felkészült a rendkívüli téli időjárás okozta nehézségek leküzdésére. A mentési munkálatokat speciális eszközökkel segítik, de szükség esetén a tartalékos állomány is rendelkezésre áll – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán az MTI-vel.

A Honvéd Vezérkar főnöke intézkedésének megfelelően 17 településen alakultak meg azok a munkacsoportok, amelyek katasztrófaveszélyes helyzet esetén – a kirendelést követően – azonnal képesek bekapcsolódni a mentési munkálatokba – hangsúlyozta a HM.

Kifejtették: a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer 50 munkacsoportjában, mintegy 300 ember, több mint 100 technikai eszközzel készen áll arra, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak, de rendelkezésre áll a Magyar Honvédség tartalékos állománya is. Létrejöttek továbbá a Téli Veszélyhelyzet Felszámoló és Mentő Csoportok, amelyeket – kisebb katasztrófahelyzet esetén is – mozgósítanak, de mindezek mellett ideiglenes alegységeket állítanak fel a katonai alakulatok, az MH Altiszti Akadémia és az MH Ludovika Zászlóalj is.

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága alárendeltségébe tartozó erők és eszközök is készen állnak az élet- és vagyonmentésre, a közlekedés megbénulása esetén a fő közlekedési utak megnyitására, továbbá – tartós katasztrófahelyzet esetén – az alapvető élelmiszerekkel történő ellátás biztosítására, és természetesen a Honvédkórház is teljes infrastruktúrájával és minden képességével rendelkezésre áll.

Mindezek mellett a Magyar Honvédség speciális eszközökkel: kutató-mentő helikopterekkel, lánctalpas és kerekes, nagy terepjáró képességű technikai eszközökkel, úgynevezett nehéz kétéltű mentőcsoportokkal, nehéz földmunkagép és gépi romeltakarító csoportokkal is segíti a mentési munkálatokat – olvasható a HM közleményében.

Hirdetés