Tél utáni teendők: megtisztulnak a pécsi utak, terek

Véget ért a tél, elolvadt a hó. Ezzel egy időben elkezdődött a pécsi utak téli síkosság-mentesítésére kiszórt érdesítő anyag összegyűjtése, azok sártól, kosztól történő megtisztítása.

hirdetés

Március eleje óta két nagy teljesítményű seprőgép járja folyamatosan a pécsi utakat, két kisméretű seprőgép pedig a járdákat és a tereket tisztítja. Azonban március 8-án megkezdődött azon belvárosi utcák takarítása is, amelyek nem tartoznak a napi takarítási menetrendbe. Ezekben a BIOKOM Kft. egy utcai seprőgéppel, alvállalkozó bevonásával tisztítja meg az utakat.

A BIOKOM Kft. Pécsett összesen 180 kilométernyi út gépi tisztítását végzi folyamatosan, amely során naponta 20 – 25 tonna hulladék gyűlik össze. A hét hat napján – hétfőtől szombatig – két műszakban, három nagyteljesítményű önfelszedő seprőgéppel járják munkatársaik a város útjait.

Várhatóan március közepére fejeződik be azon közterek, járdák rendbetétele, amelyeken a BIOKOM Kft. a rendszeres köztisztasági feladatokat csak kézi úton tudja ellátni.

A belvárosban ez mintegy 25.000 m2, Uránvárosban szintén 26.000 m2, Kertváros nyugati részén 15.000 és a keleti részén 24.000 négyzetméternyi, a Budai városrészben pedig 19.000 négyzetméternyi területet jelent, ezeket ugyanis csak kézi erővel lehet megtisztítani.

Ezen a módon Pécsett összesen mintegy 109.000 négyzetméternyi területet tart rendben a szolgáltató cég, összesen tíz darab seprő- és szállítógép, valamint kilencven fizikai dolgozó közreműködésével.

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében megújult terek különleges kövezeteinek és díszburkolatainak tisztántartására egy környezetkímélő módon működő berendezést szerzett be a BIOKOM Kft., amelyet március elején állítottak üzembe. Az elmúlt időszakban nem kis problémát jelentett, hogy nagyobb rendezvények után a díszburkolaton számos zsír- és vörös bor folt éktelenkedett. A vandálok sem kímélik a tereket, ezek műtárgyaira feliratokat festenek, amelyek eltávolítása nem egyszerű dolog.

Az óriásporszívóhoz hasonlító, elektromos működésű, két súroló-kefével felszerelt, a víz elektrolízisére építő berendezés környezetkímélő módon tünteti el a foltokat. Az amerikai gyártmányú gép egyaránt alkalmas bel- és kültéri kőfelületek takarítására, akár tisztítószer használata nélkül is újjá tudja varázsolni a kőből készült padlózatokat. A nagyon szennyezett területeken hatékonysága alacsony koncentrátumú, környezetbarát vegyszerrel növelhető.

Az akkumulátorral működő, ezért rendkívül csendes berendezés nagy előnye, hogy akár a kora reggeli, vagy a késő esti órákban is elvégezhető vele – környéken élők zavarása nélkül – a közterületek megtisztítása. Első lépésben a Széchenyi téren, valamint a Kossuth téren keletkezett foltokat távolították el vele, és folyamatosan kerül sorra az összes többi díszburkolatos tér.

Forrás: BIOKOM Kft.