A Kodályt is telekiabálják a szelet kiabálók

Első koncertjét adja a Szélkiáltó együttes a pécsi Kodály Központban; a december 4-i eseményen Gerendás Péter vendégszerepel.

hirdetés

Az együttes a Hol vagyok? című koncertjén a címadó vers és sok más költemény megzenésítése mellett a Szélkiáltó legújabb, a Hangzó Helikon-sorozatban megjelent Márai-lemezéről is csendülnek fel dalok. Az esetet Gerendás Péter gitáros, Liszt-díjas előadóművész sajátos költői és zenei világával színesíti.

Lakner Tamás, a Szélkiáltó alapítója idén májusban beszélt az MTI-nek arról, hogy az együttes megzenésítette Márai Sándor verseit. A 22 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort az irodalomtörténet elsősorban prózaíróként tartja nyilván, csupán két verse, a már az emigrációban született Halotti beszéd és a Mennyből az angyal tartozik az ismertebbek közé.

“A versek nagyon nehezen adták meg magukat, nem +zenélnek+ alapból, mint mondjuk József Attila vagy Weöres Sándor költeményei; Máraié nagyon kemény gondolati líra” – fogalmazott Lakner Tamás.

A Márai-lemezen hallható világ jócskán túllép a Szélkiáltóra alapvetően jellemző népzenei és klasszikus zenei alapokon.

A Harminc című versre például rock and rollos, blues-os ízű muzsika született, a Versciklus egy-hetvenkettő – Öt című mintha egy cirkuszi világba kalauzolna el, a záró Hol vagyok? pedig játékos utalás a nagy amerikai rockköltők, Bob Dylan és Leonard Cohen művészetére.”Soha nem tagadtuk meg, hogy a bennünket körülvevő zenéket és hatásokat viszont szeretnénk hallani saját muzsikánkban is, hiszen a mai kor elől nem menekülhetünk” – hangsúlyozta korábban Lakner Tamás az MTI-nek.

A Szélkiáltó 1974-ben alakult a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-ének szakos hallgatóiból. Az akusztikus hangszereken énekelt verseket előadó együttes – amelyben Lakner Tamás hegedül és gitározik, Fenyvesi Béla gitározik, tamburicán és furulyán játszik, Keresztény Béla gitáron és ütőhangszereken, Rozs Tamás pedig csellón és gitáron, emellett mindannyian énekelnek – 1983-ban kategóriájában megnyerte a Magyar Televízió Ki Mit Tud? című vetélkedőjét. Eddig tizenöt önálló lemezt készítet