Telehordták szeméttel a Balokányt, majd leléptek

Pécs belvárosától egy ugrásra, az Európa Kulturális Fővárosa program keretében közel hétmilliárd forintból felhúzott új koncertközpont szomszédságába ismeretlenek több száz tonnányi törmeléket hordtak 2010 őszén. Az anyagot azóta sem vitték el.

hirdetés

A Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek még 2010 őszén jelezték környezetvédők, hogy a Kodály Központ melletti területen elképesztő mennyiségű építési törmeléket raktak le.
A zöldhatóság 2010-ben helyszíni ellenőrzésekor meg is állapította, hogy a szemetet egy volt sportpályára helyezték el.  Mint kiderült, a szemétlerakónak használt helyszín a város tulajdonában van. A hatóság így az önkormányzathoz fordult, azt tudakolván, hogy mit tudhatnak a törmelék eredetéről.

Pécs polgármestere, Páva Zsolt akkor arról tájékoztatta a felügyelőséget, hogy az ingatlanon található hulladékok tulajdonosát többszöri egyeztetés után sem tudták megállapítani, és ezért az önkormányzat ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az illetékes hatóságnál.

 

Ezzel együtt a hatóság kiderítette azt is, hogy szerintük az érintett területen az Eurocamion Kft.-től származó anyag is megtalálható – a társaság azonban felszámolás alatt van.

Mint azt Gurály Ottó, a cég pécsi munkáinak irányítója elmondta, a Zsolnay Galéria építési munkáit végezték 2010-ben, az új épület helyéről termeltek ki földet, köveket, aminek egy kisebb hányadát vitték át a szóban forgó területre, ahol már akkor rengeteg építési törmelék, aszfalt volt ott.

Elmondta, akkor egy, a Zsolnay-negyed építése kapcsán megismert magánszemély szavaira adva tettek le földet a Balokány mögött, mondván, ott majd elkerülő út építéséhez kell majd. Csak később derült ki számukra, hogy hibáztak, s az, hogy önkormányzati területről van szó, a nekik tanácsot adó illetőnek pedig semmi köze a pécsi városházához.
A kft. egyébként időközben azért ment csődbe, mert nem vette át a fővállalkozó Magyar Építő Zrt. a közel 60 millió forintos munkájukat, ám ők ennek ellenére részben ledolgoztak, részben kifizettek 50 millió forintot alvállalkozóiknak.


A pécsi önkormányzat városfejlesztési és kommunális referatúra csoportvezetője,  Magay Miklós elmondta, hogy amennyiben a városnak kell elvinnie a hulladékot, akkor az több tízmillió forintba kerül majd a városnak.

A Pécsi Rendőrkapitányság közölte: az ügyben 2010 decemberében indult nyomozás a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. Az eljárást azonban tavaly júniusban felfüggesztették, mert az elkövető kilétét nem tudták megállapítani a vizsgálat során.