Téli aszály kínozza a mecseki erdőket

Jelentősen elmaradt a sokéves átlagtól a csapadék mennyisége Baranyában az elmúlt évben és most, télen is csak néhány napig láthattunk havat a megye erdeiben – közölte a Mecsekerdő Zrt. kedden.

hirdetés

Mint kiemelték, a nyári aszály elsősorban a fiatal csemetéket viselte meg, de nincs jó hatással az idősebb fák kondíciójára sem: kisebb a növekedés mértéke, az elszaporodó rágcsálók kárt tesznek a fiatal egyedekben és számítani lehet a kórokozók fokozott megjelenésére. Ennek első jelei már észlelhetők, ugyanis nyáron az Ormánságban nagyobb számban jelent meg a gyapjas lepke, amelynek hernyója előszeretettel fogyasztja a fák lombját.

A kártevő felbukkanására eddig tíz évenként lehetett számítani, ám egyre hamarabb jelentkezik a következő hullám: legutóbb 2005-ben pusztított jelentős mértékben a megye erdeiben a gyapjas lepke hernyója.

Az erdészek bíznak benne, hogy 2012-ben nem marad el a téli csapadék, amely – ha van – lassan beszivárog a földbe, elraktározódik és még nyáron is táplálja a fák gyökereit. A hó megkönnyítené az erdőkben a munkavégzést is, ilyenkor zajlik ugyanis a fakitermelési munkák jelentős része – húzta alá a Mecsekerdő közleménye.

Ezekben a hónapokban munkatársaik jelentős figyelmet fordítanak a vadkárok megelőzésére is, hiszen a vadállomány télre behúzódik az erdőkbe és ott keres táplálékot. A szarvasok előszeretettel rágják meg a fiatal fák rügyeit, ez ellen elsősorban vadkárelhárító kerítésekkel védekeznek a szakemberek.

– Amennyiben az időjárás engedi, az erdészek a szokásosnál korábban, már a közeli hetekben elkezdik a faültetést, makkvetést, hogy a kivágott fákat újakkal pótolják. A gondos erdőgazdálkodás következtében Baranya megye erdősültsége mára már meghaladja a 24%-ot, ami az országos átlaghoz viszonyítva igen jónak számít – olvasható kommünikéjükben.