Teljes káosz Dallasban

Öt rendőrt agyonlőttek, hatot és egy civilt pedig megsebesítettek lőfegyverrel csütörtök éjszaka a texasi Dallasban, ahol erőszakba torkollott a rendőri túlkapások elleni tüntetés. Több amerikai nagyvárosban tömeges tüntetések kezdődtek csütörtök este amiatt, hogy rendőrök lelőttek két afroamerikait – tudósít az Origo.

hirdetés

Dallasban összesen tizenegy rendőrt lőttek meg, öten közülük meghaltak, ketten válságos állapotban vannak – írja a CNN.

A rendőrség szerint két – egyes hírek szerint négy – távcsöves puskával felfegyverkezett elkövető nyitott tüzet a rendőrökre.

A rendőrök közül többet is hátba lőttek.

A Fox televízió helyszíni tudósítása szerint Dallas belvárosában kaotikussá vált a helyzet. A belváros felett helikopterek köröznek.

Chicagóban, New Yorkban, a minnesotai St. Paulban és a louisianai Baton Rouge-ban is tömegtüntetések kezdődtek a rendőri túlkapások miatt. Kedden a déli Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban két rendőr intézkedés közben agyonlőtt egy fegyvertelen férfit, csütörtökön reggel pedig a minnesotai Falcon Heightsban (St. Paul város mellett) egy rendőr forgalmi igazoltatás közben lőtt le egy férfit.

Mindkét esetben a rendőrök fehérek voltak, az áldozatok afroamerikaiak.

A rendőrség nagy erőkkel kereste a dallasi lövöldözőket, akik valószínűleg távcsöves puskával lőttek a rendőrökre. Az egyik gyanúsítottról képet is közöltek a hatóságok.

A rendőrség legfrissebb Twitter-bejegyzése szerint az egyik gyanúsított feladta magát, a közelében találtak egy csomagot, amelyet tűzszerészek vizsgálnak. A másik gyanúsított szintén őrizetben van.

Az első kiszivárgott információk szerint a két orvlövész minél több rendőrt akart lelőni.

Egy harmadik, amerikai rendőrökre támadó egyik dallasi orvlövészt még nem sikerült kézre keríteni, bevette magát egy mélygarázsba, és tárgyalások folynak vele arról, hogy adja meg magát, de az alkudozás alatt is többször rálőtt a rendőrökre – jelentette be David Brown dallasi rendőrfőnök péntek hajnalban.

Közlése szerint a gyanúsított azt is állította, hogy “a városban mindenütt” robbanószerkezeteket helyeztek el.

Brown ugyanakkor megerősítette, hogy két orvlövészt és egy harmadik személyt letartóztattak a késő este kirobbant lövöldözés után, amelyben négy rendőrt agyonlőttek, további hét pedig megsebesült.

A rendőri túlkapások ellen kezdtek tüntetést csütörtök este Washingtonban is, a tiltakozók az amerikai elnöki hivatalnak otthont adó Fehér Ház előtt gyülekeztek, majd átvonultak a törvényhozási épületegyüttes, a Capitolium elé.

A törvényhozás épülete előtt rendőrök sorfala áll, miután az eleinte békésen tüntetők egy része be is akart hatolni oda.

A szövetségi fővárosban „Menjünk a Fehér Házhoz, hogy véget vessünk a rendőri brutalitásnak” címmel hirdették meg a tiltakozó akciót. Több százan gyűltek össze, elénekelték A fekete életek is számítanak nevű civil mozgalom közismertté vált dalát, sokan plakátokat vittek, amelyekre a rendőri brutalitás elleni jelszavakat írtak, vagy az elkövető rendőrök felelősségre vonását követelték. Néhányan Fegyverezzék le a rendőröket! feliratú táblákat emeltek a magasba.

Barack Obama elnök amerikai újságíróknak Varsóban – a NATO-csúcsértekezlet helyszínén – nyilatkozva azt mondta: minden amerikainak van oka aggódni, mert nem elszigetelt incidensekről van szó, ezek a bűnügyi igazságszolgáltatás rendszerében meglévő faji egyenlőtlenségek jelei.