Teljessé válik a Baranyai Élménykörút

Lassan a végéhez közeledik a Baranyai Élménykörút komplex turisztikai program, hiszen nemsokára az utolsó elemét is átadják. A hat partner, köztük a Baranya Megyei Önkormányzat összefogásával létrejött fejlesztések jelentősen növelhetik a megyébe látogató turisták számát.

hirdetés

A maga idejében még egyedülálló kezdeményezés a megye sajátos természeti adottságaira és értékeire épült. Baranya turisztikai zászlóshajóit kirakatba állító elképzelés magába foglalja a bikali reneszánsz élménybirtokot, a mecseknádasdi rejtőzködő borfalut, az orfűi aktív víziturisztikai központot, a Pécs- Orfű-Abaliget kerékpárutat és a szintén Orfűn megvalósult aquaparkot.

Összegét és programjait tekintve a Pannónia Csillagait bemutató élménykörút három milliárd forintos költségvetéssel készült, azt a célt tűzve maga elé, hogy az ide érkező vendég számára több napos látnivalóval és élménnyel szolgáljon.

Horváth Zoltán, a Baranya megyei közgyűlés alelnöke lapunknak az eddigi sikerekről elmondta: a reneszánsz élménybirtok (képünkön) áprilisi átadása óta a kedvezőtlen időjárás ellenére is már több mint harmincezer vendéget fogadott. A korhű épületeket és a különböző mesterségeket bemutató létesítmény a szórakozás mellett versenyre, tudásra és a természetes életmódra nevel. Tulajdonosának köszönhetően pedig már tovább is fejlődik, épül a reneszánsz palota és a főtér.

A projekt következő eleme, a mecseki rejtőzködő borfaluban, Mecseknádasdon véghezvitt fejlesztések mellé még a szomszédos szekszárdi borvidék négy képviselője is betársult. Így ez az elém a bor megismerésén túl a mesterségek háza és a bortrezor segítségével, valamint a turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásokkal kínál élményeket.

A víziturisztikai központ átadásával egy új fejezet nyílhat meg mind a verseny- és szabadidősport, mind a turizmus számára – emelte ki a megyei közgyűlés alelnöke. A most elkészült létesítmény a korábbi méltatlan állapotokat váltja fel és biztosít megfelelő körülményeket a sportolók, kirándulók, illetve a természet szépségében gyönyörködni, pihenni vágyók számára. A beruházás a sporttábor ifjúsági szálláshelyeinek felújításával válhatott volna teljessé, ehhez azonban a vidékfejlesztési alapból – a helyi Leader-egyesület révén – remélt 50 milliós támogatást nem kapta meg a megye.

Ennek ellenére a területen lévő sportpályákat önerőből korszerűsítették. Műfüves szabvány footsal pálya és rekortán borítású atlétikai pálya várja a táborlakókat. Sajnos, a település gazdái úgy gondolták, hogy az a 3000 vendégéjszaka, amit a táborban töltenek a térség fiatal sportolói, nem érdemes a támogatásukra. Ezt a döntést megkérdőjelezik a megye vezetői.

Örömteli tény, hogy már javában zajlik a Pécs-Orfű-Abaliget kerékpárút fedőburkolatának terítése is, ezért a remények szerint még a szezon végén, viszonylag jó időben vehetik birtokba ezt a 20 kilométernyi utat a bringások.

Az orfűi aquaparkot a nyár utolsó heteiben „lakhatták be” a felüdülésre vágyók. Aki járt már itt, láthatta: Baranyában egyedülálló szolgáltatásokat nyújt a létesítmény. A megye vezetőinek hosszú távú tervei szerint majdan termálvízzel is feltölthetik egyik-másik medencét, s a tucatnyi élményelemet kínáló komplexum legalább részben téliesíthetővé is válik.