Temető: erősíteni kell a közpark funkciót

Maruzs Erik, a Pécsi Temetkezési Kft. áprilistól dolgozó új vezetőjétől komoly eredményeket vár el az önkormányzat – mondta lapunknak Nagy Csaba alpolgármester, aki szerint az új vezetőnek az egyházakkal is le kell ülnie.

hirdetés

 

Márfy Miklós, a temető eddigi vezetője március 31-én köszönt el a cégtől. A nyugdíjazott vezető, mint azt Nagy Csaba alpolgármester elmondta, több ponton pozitív változást hozott a pécsi sírparkba, köztük erősítette a közbiztonságot a területen. Mindezzel együtt a tisztségviselő szerint további intézkedésekre is szükség lesz a jövőben, amelyeket már Maruzs Eriknek, az áprilistól dolgozó ügyvezetőnek, a Tüke Busz Zrt. korábbi vezérigazgatójának kell meghoznia.

Az alpolgármester az új igazgatóval szembeni elvárásokkal kapcsolatban azt mondta, a lehető leghatékonyabb gazdálkodást várják el tőle, a temetői szolgáltatás tekintetében pedig jó együttműködést kell kialakítania a Pécsett tevékenykedő egyházakkal. Ez utóbbival kapcsolatban hozzátette: szeretné, ha az egyházi vezetők, a temető és az önkormányzat vezetői egy asztalhoz ülnének, hogy az egyházi értékrendek is megjelenjenek a temető működtetése során.

Nagy Csaba szerint a jövőben ki kell domborítani a temető közpark funkcióit is, ezért több évtizedes hagyományokat kívánnak ezzel kapcsolatban feléleszteni, mert szerinte az elődeink is sokkal nagyobb hangsúlyt helyeztek erre.

A korábban megindított intézkedések folytatását, erősítését is elvárja az önkormányzat az új vezetőtől, így a temetői járőrözést, a viráglopások megelőzését, a tolvajok fülön csípését is erősíteni kell a jövőben. Nagy Csaba szerint az eddigi lépéseket ki kell értékelni, s ha szükséges, komolyabban fel kell lépni; nemcsak a vagyonvédelem, de kegyeleti okok miatt is.

Azt firtató kérdésünkre, hogy a temetkezési társaságtól elvárja-e az önkormányzat később, hogy osztalékot fizessen a város kasszájába, az alpolgármester kijelentette: a temető gazdaságos működését várják el egyelőre. „Van a temetkezési szolgáltatásnak egy olyan része, ami meglátásunk szerint üzleti alapon működtethető” – így a tisztségviselő, aki szerint a növekvő bevételeknek nemcsak a központi temetőt, de a városban még meglévő tíz másik sírparkot is szolgálniuk kell.

Rankaszt hűtlen kezeléssel gyanúsítják

Hűtlen kezeléssel gyanúsítja a Pécsi Temetkezési Kft. volt, két és fél évvel ezelőtt menesztett ügyvezetőjét a rendőrség. Többek között azt rótták fel neki, hogy a társaság 630 úgynevezett szociális koporsót vásárolt, holott évente alig százra van szükség. Emellett a városi tulajdonú vállalat akkori vezetői céges autóval mentek nyaralni, az igazgató indoklás nélkül 50 ezer forinttal megemelte a főkönyvelő fizetését, négy középvezető pedig abban az évben 560 ezer forintnyi üdülési csekket kapott. Az eljáró Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság két ember ellen javasolt vádemelést különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt. A nyomozók szerint 46 millió forint kárt okoztak a cégnek.