Temetői viráglopások: folyamatos a járőrözés

Egy idős hölgy kereste meg lapunkat azzal, hogy immár nem először ismeretlenek elvitték a sírra kivitt virágait a pécsi temetőből. A köztemető igazgatója, Márfy Miklós szerint a közelmúltban fokozták a biztonságot, s már több területen is igyekeznek lefülelni a tolvajokat; emellett a gépkocsik be- és kihajtását is komolyabban szabályozták.

hirdetés

Fájdalmas hangvételű levélben kereste meg lapunkat egy idős hölgy. Tapasztalatai szerint a pécsi temető sírjaira kivitt virágait többször is megdézsmálták már ismeretlenek. Mint írta, már azon gondolkozik, hogy inkább nem visz ki semmit, nehogy ellopják azokat.

Korábban már lapunkban is beszámoltunk arról, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a viráglopások a temetőben. Márfy Miklós, a köztemető vezetője azt mondja, korábban előfordult, hogy szervezett formában, nagy mennyiségben loptak. Nem volt példa nélküli, hogy autók csomagtartóit rakodták meg egyesek mécsesekkel, virágokkal, koszorúkkal.

A helyzet tarthatatlansága miatt döntöttek úgy a közelmúltban, hogy hívnak egy, külön a temetői lopások megfékezésére felkért, őrzés-védelemmel foglalkozó céget. A társaság munkatársai napjában többször is járőröznek a köztemetőben, s figyelnek a mozgásokra, kihelyezett értékeinkre. Emellett térfigyelő kamerákat is szolgálatba állítanak a temető területén a tavasszal. Újdonság az is, hogy a jövőben a behajtás során jegykiadó automatákból lehet behajtási engedélyt venni

Egy ideje a temető területére behajtó autósokat is szűrik: minden, a területet elhagyó autó csomagtartóját megnézik, s ha koszorú, virág van a rakodótérben, kérdéseket tesznek fel a látogatóknak. A kapuknál távozó, szemmel láthatóan „nagy pakkal” közlekedő gyalogosokat is megállítják, ellenőrzik a csomagok tartalmát.

Előfordult olyan eset is, hogy a temetőt súlyos koszorúkkal elhagyni készülőket csíptek el, vagy a kerítésen átdobott, zsákokba rejtett koszorúkat szerezték vissza. Akadtak olyan bér-sírgondozók is, akiket lefüleltek, amint más sírokról összelopkodott virágokat ültettek el az általuk gondozott nyughelyekre.

Márfy Miklós elmondta: elsődleges céljuk, hogy elejét vegyék a lopásoknak, ezért munkatársaik mindennap nyitott szemmel járnak, s fellépnek a gyanús elemekkel szemben. Emellett a temető bővítési területét is hermetikusan elzárták, így akadályozva meg a korábbi tömeges viráglopásokat.