Tengerentúli írók jönnek

A Pécsi Íróprogram 2007 szeptemberében indult útjára, az Európa Kulturális Fővárosa Pécs2010 projekt keretében. A dátumból is látszik, hogy már a felvezető évek legelejétől fogva működött, és 2010-ig tartott. Ezen időszak alatt 22 európai író járt Pécsett.

Az írók benyomásaikat, élményeiket egy-egy Pécs Naplóban rögzítették, melyek 2010 decemberében, 22xPécs címen jelentek meg eredeti nyelven és magyar fordításban. A kezdeményezés után Pécs bekerült az európai irodalmi vérkeringésbe, és lehetőség nyílt rá, hogy 2010 után is folytatódjék a program. 2011-ben Réthelyi Miklós kulturális miniszter, illetve a pécsi önkormányzat teremtett rá anyagi fedezetet, hogy újabb öt író érkezzen Pécsre, köztük a kortárs irodalom egyik legnagyobbra tartott művésze, az orosz Ljudmila Ulickaja.

Idén azonban áprilisban és májusban egymás után két, egyesült államokbeli szerző jön Baranyába, illetve augusztusban egy Costa Rica-i költő.

A Pécs Íróprogram vezetése továbbra is fontosnak tartja, hogy Európa lehetőségekkel kevésbé kecsegtető részéből, továbbá a határon túli magyar irodalom köreiből is jeles alkotók érkezzenek Pécsre. Ezt teszi lehetővé 2013-ban és részben 2014-ben az az egymillió forintos támogatás, amit Balog Zoltán kulturális miniszter a napokban ítélt meg a Pécsi Íróprogram javára.

A tervek szerint az elkövetkező időszakban Pécs vendége lehet a román Dan Lungu (a nagy sikerű, Egy komcsi nyanya vagyok című regény szerzője), a dán Astrid Saalbach, a bolgár Nikolaj Bojkov, illetve a Vajdaságból Vickó Árpád, a magyar irodalom jeles műfordítója.

hirdetés

Hirdetés